Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

МЕВ та ТБ

Ольга БУЛГАКОВА: «І професійне, і особистісне зростання»

ВІД РЕДАКЦІЇ. Студентське Наукове Товариство факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу народилося в далекому 2005 р. разом із заснуванням факультету. Понад 10 років його внутрішня і зовнішня сфера діяльності та орієнтири неодноразово змінювалися, розвиваючись разом із наукою, інноваціями і розробками факультету та університету.

Голова Правління СНТ факультету, другокурсниця Ольга БУЛГАКОВА: «Початком «нової ери» СНТ МЕВ та ТБ заведено вважати січень 2017 року. Саме тоді Голова нашого Наукового Товариства, студентка 3-го курсу Анна Гарус разом зі мною, тодішнім її заступником, вперше структурували внутрішній устрій СНТ і сформували 4 підрозділи: просування в соціальних мережах (SMM Department), HR and R&D Department, організації заходів (Event Department) та міжнародний (International Department). На той момент в Товаристві було задіяно близько 20 студентів, і з них навряд чи набиралося 10 активних членів. У грудні 2018 р. СНТ налічувало близько 100 осіб. Таке стрімке зростання команди прямо залежить і було зумовлено загальними напрямками роботи СНТ і нашими незмінними орієнтирами. А вони такі: Наука – інструмент професійного та особистісного зростання, міцно і нерозривно поєднана з практикою; СНТ – стабільна платформа для реалізації студентських ідей та проектів. Тут кожному студенту нашого факультету забезпечено максимально ефективне і продуктивне налагодження ділових контактів за студентські роки. У нас навчаються і готуються конкурентоспроможні випускники-фахівці міжнародної сфери, які будуть цінними кадрами і на вітчизняному, і на зарубіжному ринку праці. Ми допомагаємо зробити повноцінне студентське життя кожного учня факультету багатим на цікавий міжнародний досвід.

– Як ви реалізуєте ці положення?

– Наші цілі втілюємо в щоденній діяльності, участі в студентських науково-практичних конференціях, всеукраїнських і міжнародних конкурсах наукових робіт і статей, турнірах, щосезонних інтелектуальних іграх «Що? Де? Коли?», міжнародних літніх школах, дипломатичних стажуваннях... В рамках СНТ діють дебатно-дискусійний клуб з міжнародно-геополітичної практики «SPEECH DEBATES», який заснували студенти 1 курсу Данило Подшибякін, Роман Мороз і Станіслав Ковальчук, англомовні кіноклуб «IRTB Movie Club», створений другокурсницею Анастасією Ольшевською і Любов'ю Шломою та дискусійний клуб практики розмовної мови «SPEECH», модераторами якого стала я і першокурсник Денис Ганжа. Ми організовуємо зустрічі з провідними експертами Харкова, України та інших країн і регіонів, лекції та майстер-класи від практикуючих фахівців в міжнародній або бізнес-сфері, студентські семінари з обміну досвідом і командні тренінги зі стратегічного планування та проектного менеджменту. Студентське наукове товариство допомагає завдяки отриманим в університеті теоретичним знанням, навчити успішно реалізовувати їх на практиці.

– Назвіть досягнення за останній період.

– Екс-голова СНТ, четвертокурсниця Анна Гарус – учасниця 8 міжнародних грантових програм, нині студентка 2 вузів (Каразінського та Xavier University of Louisiana, який Анна «виграла» як стипендіальний грант). Четвертокурсник Микола Кравець отримав звання «Кращий студент ХНУ ім. В. Н. Каразіна за 2017 рік», учасник багатьох міжнародних студентсько-освітніх проектів, зокрема DAAD-Study trip to Germany (Berlin / Jena / Erfurt) і SUSI – Study of the U.S. Institutes (SUSIs). Його однокурсниця, Марія Біленька, стала переможницею чотирьох стипендіальних грантових програм міжнародно-студентського обміну, а другокурсниця Ірина Ардюкова – голова міжнародного відділу нашого СНТ, є командним тренером і спікером міжнародної організації Erasmus, активним членом Молодіжної міської ради при Харківському міському голові.

– Найближчі плани?

– У квітні плануємо запуск чергового дипломатичного круглого столу, в якому передбачається участь ще трьох вузів: ХНЕУ ім. С. Кузнеця, НЮУ ім. Ярослава Мудрого, і ХНУБА, а також організація та участь у конференціях на березень-квітень: ХІІІ науково-практичній конференції молодих вчених «Актуальні проблеми світового господарства і міжнародних економічних відносин» та Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні перетворення міжнародного бізнесу», яка відбудеться 26 квітня 2018.

Таїсія ЗИМОВА.