Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Фізико-енергетичний

На старті успіху

ВІД РЕДАКЦІЇ. Студентське наукове товариство на фізико-енергетичному факультеті тільки розвивається. У студентів багато теоретичних напрацювань, також діє конструкторське бюро, де вони створюють моделі механізмів і установок та займаються проектною діяльністю в сфері енергетики.

Фізико-енергетичний

Голова СНТ, другокурсник Роман СОКОЛЕНКО:

«Я став головою навесні минулого навчального року. З тих пір робота спільноти  активізувалася. У складі СНТ – 12 студентів 1-3 курсів. У нас діє конструкторське бюро, де студенти проектують різні механізми, створюють їх, переводять у 3D-друк. Поки що не можемо похвалитися науковими публікаціями, але щільно працюємо в цьому напрямку. Також триває підготовка доповідей на квітневу студентську конференцію.

Бути теоретиком дуже цікаво, але важливо розуміти, як працюють результати дослідження на практиці. Знання, які ми отримуємо на заняттях, губляться дуже швидко, якщо їх не застосовувати. Найбільш використовувані в нашій країні кінцеві джерела енергії (газ, нафта) закуповуються і є дуже затратними. Вважаємо, що потрібно йти вперед. Зараз активно використовуються альтернативні джерела енергії в США, західних країнах, де намагаються повсюдно впроваджувати сонячні електростанції (нещодавно в США відкрилася сонячна електростанція «Топаз» потужністю 5 500 тисяч мегават на годину – цього може вистачити на два Харкова). Ми намагаємося працювати в специфіці напрямку факультету, почали просувати тему альтернативної енергетики. Наразі працюємо над проектом з модернізації системи стеження за Сонцем, яка боролася б з парусністю. Бо є проблема з тим, що ККД падає на 40 відсотків через швидке зношення матеріалу агрегатів. Розробили датчик, на основі якого панель протистоїть поривчастим вітрам. Подібного ніде немає. Зараз зібрали самотужки дослідний зразок на макетно-апаратній платформі «Редуін» з використанням і класичної механіки, і програмування. Будемо подавати роботу на конкурси і гранти.

Нашу ідею підтримав голова університетського СНТ Михайло МАКСИМОВ. З ним йде розробка стартапу на тему «Як можна монетизувати науку». Адже студенти часто перегорають, коли не бачать розвитку своєї ідеї. А якщо твоє хобі (тільки так заняття наукою отримає розвиток) можна перевести в заробіток, то це є сходинка вперед і додаткова мотивація.

Ще наші спілчани організували маленький колектив, який займається модернізацією житлових приміщень. Проектуємо повністю енергетично незалежний житловий комплекс в демонстративних цілях. Було б здорово використовувати такий для переселенців. І людям допомогли б, і гроші зекономили. Також силами СНТ зробили трансформатор Тесли, нам були цікаві ці технології.

Намагаємося організувати всілякі лекції. Наприклад, недавно відбулася зустріч з харківським винахідником Олексієм Михайловичем РИЛЬСЬКИМ, який самостійно виготовив сонячний колектор, вітрові установки та ін.. Також ми асистуємо викладачам на різних заходах, наприклад, демонстрували різні досліди на відкритій лекції у куратора нашого СНТ доц. І. М. КУДРЯВЦЕВА.

Ще один цікавий проект СНТ пов'язаний з системами вирівнювання стрибків напруги за допомогою сонячних панелей.  Існує велика проблема: по селах стоять старі масляні трансформатори, які не витримують напруги. Зараз виготовляємо систему вирівнювачів напруги з полікристалів. Якщо такі установки закріпити на даху будинку, принаймні не буде згорати побутова техніка. Тож, у роботи є перспективи.

Ми працюємо дуже дружнім колективом. Ініціативи та ідеї обговорюємо разом. Завданням нашого СНТ є допомога студенту в реалізації його наукової ідеї. Ми допомагаємо також знайти наукового керівника, підказуємо, на якій конференції можна було б виступити».

Таїсія ЄРОШКО.