Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Навчання

 

Навчання і труд поруч ідуть

ВІД РЕДАКЦІЇ. На медичному факультеті минулого року відкрили дві нових кафедри: кафедру клінічної неврології, психіатрії та наркології та кафедру педіатрії №2. У 2017 р. факультет отримав ліцензію для підготовки магістрів на 750 місць. Читайте коментар заступника декана з навчальної роботи Ольги Олександрівни ВЛАСЕНКО про те, як стають лікарями:


– В Україні прийнято єдиний стандартний план для навчання медиків, який розраховано на 6 років. Під час перших трьох років студенти отримують ґрунтовні теоретичні знання, а на старших курсах більша увага приділяється клінічній практиці. Упродовж навчального терміну студенти мають два найважливіших іспити («Крок 1», «Крок 2»). «Крок 1» складають після трьох років навчання, коли закінчується вивчення фундаментальної медицини. Якщо студент набирає 60,5 %, то переходить на 4 курс. На 6 курсі студенти мають 5 державних іспитів та «Крок 2». Центр тестування при МОЗ України проводить ліцензійні іспити «Крок». Вони складаються з 200 запитань. На їхнє виконання українським студентам надається 3 години, а іноземним – 4. «Крок 1» допускає два перескладання, якщо студент цього не виконує, то відправляється на повторний курс. «Крок 2» можна переписувати тричі. На щастя, ми не маємо студентів, які не складають іспит. Така єдина підготовка лікарів дає природній відбір найкращих спеціалістів. За три роки вивчається багато дисциплін, але основними з них є 9, які входять до ліцензованого іспиту: біологія, біохімія, нормальна анатомія, гістологія, нормальна фізіологія, патологічна фізіологія, патологічна анатомія, мікробіологія, фармакологія. Потім передбачена інтернатура, де складається «Крок 3». Якщо обирається терапевтичний профіль, то відводиться два роки інтернатури, якщо хірургічного – три  роки. Тільки потім можна юридично працювати лікарем. На медичному факультеті ведеться навчання в дві зміни. На першому курсі маємо 42 групи англомовних студентів. Старші курси їздять у лікарні на практичні заняття. А от 6 курс вже постійно перебуває в клініках. На кожній кафедрі викладається від 5 до 14 дисциплін.

Найбільшою випускаючою є кафедра внутрішніх хвороб, штат якої – майже 50 осіб. Наприклад, я працюю на кафедрі загальної практики – сімейної медицини, але ми не є випускаючою кафедрою. Численною також є кафедра хірургічних хвороб (для вітчизняних студентів – база на ДУ «Дорожня клінічна лікарня ст. Харків СТГО «Південна залізниця»). Кафедра хірургічних хвороб, оперативної хірургії та топографічної анатомії навчає англомовних студентів з 2 по 6 курс (штат якої – 90 осіб із сумісниками). Харків завжди славився гарною медичною школою, тож ми продовжуємо цю традицію.

Жодного разу не пошкодувала, що обрала  професію лікаря. Мій загальний стаж роботи – 40 років. Викладання мені дуже подобається, адже студенти заряджають неймовірною енергією.

К. БОНДАР.