Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Найважче – першому!

 

 

Микола Іванович ЯБЛУЧАНСЬКИЙ

ВІД РЕДАКЦІЇ. На його  долю випало відродження медичної освіти Каразінського університету. Він і став першим деканом факультету фундаментальної медицини. У своїй книзі «Прокаженный кто, или тяжкий путь преодоления конфликта интересов»  зафіксував найскладніші моменти становлення нового університетського підрозділу. Професор найрізноманітнішими заходами відстоював свій факультет: знаходив навчальну літературу, переймав досвід у  МДУ, працював радником міністра; популяризував  у ЗМІ. Тодішніх випускників називали «дітьми Яблучанського»...

Питання відродження факультету потребує глибокої відповіді. Тоді склалися гарні умови, відбувалися нові політичні процеси. Це відчув тогочасний ректор І. Є. Тарапов. Порадився з В. А. Садовничим, ректором МДУ. Медичний факультет став ядром кристалізації у відродженні класичної університетської медичної освіти. В 1992 р. університет відкрив медичне відділення на базі біологічного факультету. Миколу Івановича запросили працювати з першими студентами. На медицину набору не було, а студентів відбирали за результатами сесії з біофаку. Тому на медичний потрапили «вершки» – найсильніші студенти. Підручниками не забезпечували, тому нам допомагала міська медична бібліотека. Перший випуск складався з 16 осіб. Але в рамках біофаку незручно працювати, тому виступили з пропозицією до ректора відкрити факультет фундаментальної медицини.

Медичний факультет переживав різні періоди. Випускники медичного підтвердили дипломи в США, Канаді, Німеччині та інших країнах. Коли факультет перейменували на медичний, то й підхід до навчання змінився. Виросла кількість студентів. Минулого року нашому медичному факультету надали нові аудиторії для навчання. Нинішній декан Ігор Вікторович Белозьоров систематично займається питаннями аудиторного фонду. На медичному факультеті розробляється симуляційний центр, який допоможе  осучаснити методи викладання.

К. МОСЬПАН.