Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Вітання

 

 

Хай мрії стають дійсністю!

До Каразінського надійшов лист-вітання з нагоди урочистого випуску магістрів- 2018 від заступника міністра освіти і науки України М. В. СТРІХИ: «Шановні випускники! – Говориться в листі. – Щиро вітаю із отриманням диплому про вищу освіту одного із найстаріших університетів Східної Європи – Харківського національного   університету імені В. Н. Каразіна. Ви можете пишатися іменем свого славетного університету – одного із провідних навчально-наукових і культурних центрів України, відомого далеко за її межами». Максим Віталійович висловлює побажання, аби випускники  Каразінського досягли успіхів у всіх своїх починаннях, а їхні добрі мрії були амбітними і стали дійсністю.

Шановні викладачі, працівники факультету, студенти та аспіранти!

Ми святкуємо 25-річчя від дня відродження медичного факультету. За чверть століття  вибудували потужну платформу, науково-методичну базу сучасної медичної освіти, виховали плеяду лікарів і вчених. Медичний факультет Харківського університету  має славетну історію і продовжує динамічно розвиватися.

Бажаю всім міцного здоров’я, натхнення та наснаги в роботі, здійснення мрій і задумів. Нехай формуються лікарі нового покоління! Університет зі свого боку завжди сприятиме розвиткові медичного факультету!

Проф. В. БАКІРОВ, академік НАН України, ректор.

 

Шановні викладачі, співробітники та студенти!

Вітаю з 25-річчям поновленого медичного факультету! У молодому віці, якщо в тебе немає проблем зі здоров’ям, не дуже розумієш важливість медицини. Але роки ідуть, зі здоров’ям виникають проблеми, тому ми розуміємо, що медицина – це одна з найважливіших наукових галузей, адже вона відповідає за здоров’я суспільства. У нас з’являється все більше друзів – медиків. Я пам’ятаю часи, коли було прийняте рішення про створення  медичного факультету. Тоді він називався факультетом фундаментальної медицини.

Ми розуміли, що медицина – університетська наука. Бо сучасна медицина не може існувати без біології, хімії, фізики, математики, інформаційних технологій, соціології, психології, екології. А це все університетські науки. Саме в університеті на розвинених клінічних базах для викладання та вивчення медичних дисциплін формуються лікарі майбутнього.  Зараз ми починаємо розвивати в університеті ядерну медицину. Є для цього усі можливості.

Якщо озирнутися назад, то можна побачити, що були часи, коли славу Харківському університету приносили медики. Доказом цьому є численні вулиці Харкова, які носять імена професорів університету – медиків. Та і створення медичного факультету відбулося одночасно із заснуванням університету, тож уже здавна наша альма-матер випускає справжніх професіоналів медичної справи. Тому я вважаю, що медичному факультету значно більше років, не треба його робити молодшим. Як добре вино, він з роками стає краще.

Хочу подякувати ректору університету І. Є. Тарапову за поновлення роботи медичного факультету, проректору І. І. Залюбовському, першим деканам факультету М. І. Яблучанському, В. М. Савченку, усім викладачам і співробітникам.

Щиро бажаю успіхів у навчанні, наукових дослідженнях, творчого натхнення!

Проф. М. АЗАРЕНКОВ,  академік НАН України,

проректор з науково-педагогічної роботи.

Шановні колеги! Шановні друзі!

Сердечно вітаю колектив медичного факультету з 25-річним ювілеєм повернення до нашого славетного університету! Прекрасна, але водночас складна була більш ніж двохсотрічна історія медичного факультету – одного з перших засновників у 1804 році Харківського Імператорського університету. Ученими-медиками і біологами нашої альма-матер створено і реалізовано чимало розробок, значна кількість з яких стала досягненням світового рівня. Медицина – найстаріша в світі наука, її стан завжди визначається рівнем розвитку суспільства. Майбутнє і розвиток медицини безпосередньо пов’язані зі станом та розвитком природничих, високотехнологічних наук і технічним прогресом. Нині неможливо уявити медицину без можливостей рентгенодіагностики, магнітно-резонансної томографії, радіаційної- й електронної мікроскопії та мікроелектроніки, без застосування сучасних досягнень ІТ-технологій і створення новітньої медичної апаратури і техніки. Університет – це унікальна наукова структура, в якій створюються умови для розвитку як для кожного з наукових напрямів, так і для їхньої природної інтеграції, поєднання зусиль для вирішення гострих проблем у різних галузях діяльності людства і в найактуальнішій з них – медицині. Науковці університету активно проводять дослідження, які спрямовані на розвиток саме біомедичної галузі. Понад 30%  обсягів з наукових досліджень та розробок, які проводяться в університеті, тим чи іншим чином націлені на удосконалення та створення новітніх засобів з діагностики та лікування захворювань. Бажаю науковцям, викладачам, співробітникам, всьому колективу медичного факультету плідної роботи, натхнення та нових творчих успіхів!

Проф. В.  КАТРИЧ, лауреат Державної премії України,

проректор з наукової роботи.


Шановна громадо медичного факультету!

Відродження медичного факультету стало вагомою подією для всіх каразінців, адже він був одним з провідних відділень під час створення класичного університету. Підготовлені Вами фахівці плідно працюють у різних регіонах України та багатьох країнах світу заради добробуту суспільства. Університет має всі підстави пишатися працівниками факультету та його випускниками! Бажаю невичерпної наснаги у щоденній роботі з підготовки нової генерації лікарів, студентам – натхнення у навчанні, викладачам – у виховній та науковій роботі, впевненості у майбутньому, міцного здоров’я та благополуччя!

Доц. А.  УДОД, проректор з економічних та соціальних питань.

Шановні викладачі! Дорогі студенти!

Життя кожної людини першочергово залежить від якісного медичного обслуговування. Каразінський університет випускає кваліфіковані кадри у різних галузях. Медичний факультет прославляє альма-матер далеко за межами країни, адже ті іноземні студенти, які навчаються на факультеті, успішно складають іспити з медицини на своїй батьківщині. До того ж медичний факультет має ще один ювілей — 10-річчя з нагоди повернення йому історично правильної назви. Зичу всім працівникам міцного здоров’я, любові, злагоди та великого натхнення!

В.  ПАХАРЕНКО, проректор з адміністративно-господарчої роботи.

 

Шановні співробітники та студенти!

Цього навчального року медичний факультет отримав ліцензію для підготовки магістрів на 750 місць. Сподіваюсь, що найближчим часом з’явиться університетська клініка, яка покращить освіту медиків. Нехай і надалі медичний факультет прославляє нашу альма-матер! Зі святом!

З. НАЗИРОВ, проректор з міжнародного співробітництва.


Шановні колеги!

Прийміть найщиріші вітання з нагоди славетного чвертьвікового ювілею!

Медичний факультет готує спеціалістів, які стають відомими не тільки в Україні, а й у цілому світі. Вступники вашого факультету цілком усвідомлюють переваги класичної університетської освіти, високо оцінюють її перспективи, тому й обирають Каразінський. Інтегрованість досягнень фізики, хімії, біології, математики та інших наук до медичної галузі диктує необхідність вивчення фундаментальних дисциплін для всебічного формування майбутніх лікарів.

Бажаю всім міцного здоров’я, нових наукових і педагогічних звершень! Щастя Вам і благополуччя!

Доц. А. ПАНТЕЛЕЙМОНОВ, проректор з науково-педагогічної роботи.

 

Шановні співробітники та студенти!

Вітаю з ювілеєм медичного факультету! Уже 25 років медичний факультет виховує висококваліфікованих учених, які успішно працюють на благо розвитку медичної науки й практичної медицини, охорони здоров’я людини. Наш університет надає своїм студентам усі можливості для повноцінного особистісного розвитку та професійного зростання. Отже, нехай і надалі медичний факультет прославляє нашу альма-матер!

В. ДМИТРІЄНКО,  проректор з питань безпеки та охорони.