П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

До інформаційного простору

Бібліотека напівзачинена, працюють лише кілька відділів. Чому? Бо декілька днів вже проходить міжнародна науково-практична конференція «Бібліотеки вищих навчальних закладів України на шляху до світового інформаційного простору», приурочена до 2005-ї річниці заснування Центральної наукової бібліотеки ХНУ імені В. Н. Каразіна та 150-річчя від дня народження видатного українського бібліотекознавця К. І. Рубинського.
Гарно розпланована конференція, проспонсована декількома компаніями, представила багато цікавих заходів, про які слід розказати.
Зареєстровано на конференції було понад 250 осіб, найбільше з Харкова та Києва – 132 та 41 відповідно. Але найцікавішими гостями виявились зареєстровані з інших країн: четверо з Польщі (Варшава, Познань, Вроцлав), троє з Росії (Москва) та один з США (Канзас).
А. Л. ШАЛИГАНОВА, головний бібліотекар ХГНБ імені В. Г. Короленко, розповідає: «Перше, що сподобалось одразу – це високий рівень організації, цікава різнопланова програма. Особисто мене зацікавили доповіді про вивчення історії на сторінках. Було подано багато думок для обміркування».
Відбулось також дві презентації книг. Першою стала «Харьков/Харків: столица Пограничья» проф. В. В. КРАВЧЕНКА, завідуючого кафедри українознавства ХНУ імені В. Н. Каразіна, директора Східного інституту українознавства імені Ковальських. Друга представлена книга Н. М. БЕРЕЗЮК «К. І. Рубинський: бібліотекар, бібліотекознавець, бібліограф (1860-1930)», присвячена 150-річчю видатного українського бібліотекознавця. Відвідали конференцію родичі Рубинського з Харкова та Москви.
В рамках конференції відбулась зустріч з найкращими письменниками-фантастами «Eurocon-2006» Генрі Лайонел Олді (Д. Громовим, О. Ладиженським). Н. І. ЛАЗАРЕНКО, завідуючий науково-методичного відділу ЦНБ, розказала: «Дивовижною була лекція «Фантазія природи» про квіти, які приживаються на бібліотечних полках. Тут потрібні специфічні рослини, бо не всі переносять книжковий пил». Конференція залишила приємні враження.


М. ШАЛІМОВА.