Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

З 8 березня!

ЦНБ – на все життя!

ВІД РЕДАКЦІЇ. На вулиці Університетській 23, поруч із Собором Успіння Пресвятої Богородиці, розташована історична будівля Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Тут зберігаються рідкісні видання, а також знаходиться відділ обслуговування студентів філологічного факультету з абонементом навчальної літератури, читальним залом і великим книгосховищем. ІЛЬЇНА Тетяна Федорівна все життя присвятила бібліотеці, а у 2017-му  відсвяткувала   ювілей.

…Нинішній рік – сорок дев'ятий рік її роботи у ЦНБ: у далекому 1969  Тетяна прийшла до бібліотеки на посаду коменданта, згодом стала бібліотекарем, а зараз обіймає посаду завідувача відділу.  Про те, яка вона, бібліотекарська справа,  розповідає нам Тетяна Федорівна: "Я щаслива, що потрапила сюди, і завжди впевнена в тому, що  ЦНБ – найкраща бібліотека у світі. Долучена до безмежної скарбниці знань – великої бібліотеки, багато років  працюю у цьому славетному приміщенні – першій бібліотечній будівлі  міста. Отримую задоволення від роботи зі студентами. Сама  люблю читати і  багато читаю, аби бути компетентною. Окрім допомоги студентам, в обов'язки працівників бібліотеки входить збереження фонду, дуже важливо слідкувати за умовами зберігання, контролювати вологість і освітлення, аби не зашкодити книгам».

…Тетяна Федорівна згадує, що колись до 10-го читального залу вишиковувалась черга, бібліотека працювала у вихідні дні, у будні до 22.00. Проте читальний  зал №10 і досі вважається найкращим у місті,  тут працювали відомі діячі, письменники –Дмитро  Багалій, Іван Світличний,  Олесь Гончар,  Леонід  Булоховський та інші.  Саме в цей зал подаються видання з мистецтва і рідкісна література, а ще його часто відвідують гості з інших регіонів і країн. Цей зал – наше надбання, наша славна спадщина, наша гордість».

Тетяна Федорівна: «Слова подяки і шани присвячую своєму першому директору бібліотеки Кирюхіну Михайлу Павловичу. Справжнім еталоном бібліотекаря була для мене  завідувач відділу Андрющенко Ніна Анатоліївна».

Директор ЦНБ І. К. Журавльова: «Відповідальна людина, надійна, вихована, чуйна – це Тетяна Федорівна…».

…Уже давно став дорослим син, онук закінчив університет, тож є час сповна віддаватись роботі: "Любіть книги! Якщо вам потрібні видання – ідіть до бібліотеки, готуєтесь до іспиту –  ідіть до бібліотеки, якщо вам сумно – ідіть до бібліотеки. Тут на вас завжди чекають!"

К. ДАША.