Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Наукова продукція

Підручник для всіх. Краєзнавство

ВІД РЕДАКЦІЇ: ХVIII виставка-конкурс навчальної та наукової літератури вже визначила своїх переможців. Диплом ІІ ступеня за напрямом «Навчальна література для вищої школи» отримала доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології ПАВЛОВА Ольга Григорівна, яка є учасником авторського колективу підручника «Основи краєзнавства», який був виданий у 2016 році. Який це підручник і що цікавого зможуть дізнатися краєзнавці – розповість Ольга Григорівна.

Автори підручника поставили собі за мету створити універсальний підручник: для студентів, викладачів, школярів, вчителів і просто любителів краєзнавства, наприклад, туристів. Наскільки їм це вдалося? Підручник складається з дев’яти розділів: від теоретично-методологічної частини до розділу про краєзнавчу роботу в туристичних організаціях. Тут також охарактеризовано кожен регіон України з точки зору історичного районування, розказано про краєзнавство в навчальних установах і музеях, про джерела в краєзнавчих дослідженнях. В додатках подано робочу навчальну програму з дисципліни «Основи краєзнавства» для студентів, теми семінарських занять та тексти правових документів щодо діяльності Національної спілки краєзнавців. Тож створити змістовний підручник авторам, певно, вдалося.

Ольга Григорівна з 1998 року викладає курс «Історичне краєзнавство». Для неї створення підручника – спосіб об’єднати дослідницькі проблеми краєзнавства та створити основу для схеми викладання краєзнавства. «На підготовку статей, їх об’єднання в один підручник ми витратили близько трьох років. Наш авторський колектив двічі збирався у Києві в Інституті історії України НАН України для дискусій щодо змісту підручника. Наприклад, перший розділ готували ми з С. М. КУДЕЛКО, професором кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету, директором Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька ХНУ імені В. Н. Каразіна та О. П. ГОНЧАРОВИМ, доцентом кафедри етнології та краєзнавства КНУ імені Тараса Шевченка, головою правління Київської міської організації Національної спілки краєзнавців України. Виданням займався наш університет за підтримки ректора академіка В. С. БАКІРОВА. На мою думку, було б непогано створити новий підручник, пов’язаний з історією Харківської області, поєднати в ньому теоретичну частину з історією та природою краю», – говорить Ольга Григорівна.

Національна спілка краєзнавців України (НСКУ) має філії в усіх регіонах. У Харкові діє центр навіть медичного краєзнавства. Саме правління НСКУ є ініціатором створення підручника. Тому видання було присвячено першому голові Національної спілки краєзнавців України, Герою України, академіку П. Т. Троньку. З 1983 р. у Каразінському університеті проводиться щорічна Міжнародна краєзнавча конференція молодих учених, в якій традиційно беруть участь більше ста дослідників. «Підручник, окрім своєї наукової мети, покликаний привернути увагу студентів до краєзнавства, до вивчення історії рідного краю. Впевнена, що зайняте призове місце на виставці цьому посприяє», – відзначила Ольга Григорівна.

Надія РУБІНІНА.