Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

А Ви були в Ботсаду влітку?


ВІД РЕДАКЦІЇ: Вулиця Клочківська, 52 – саме за цією адресою знаходиться територія історичного ботанічного саду Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна площею 5,5 га, заснованого разом із народженням Харківського університету у 1804 році самим В. Н. Каразіним. Cтарий будинок, повністю обвитий диким виноградом, навіює якусь таємницю, – адміністративна будівля ботсаду. Минувши паркан, потрапляєш у казку – багатство різноманітних рослин, спів птахів, дивовижні запахи – як легко дихати! Суєта великого шумного міста залишилась за парканом, а тут серед зеленого раю квітучих рослин відчуваєш себе ніби на іншій планеті. А яка чистота навкруги! І все це робота невтомних трудівників – працівників ботанічного саду. А як влітку живе Ботсад?
Історична частина університетського ботанічного саду. Нова ж частина площею 36,4 га знаходиться у районі житлового масиву Павлове Поле і використовується під сад із 60-х років минулого століття. Ботанічний сад університету є науково-дослідною природоохоронною установою. У колекціях ботанічного саду зібрано багато видів деревно–чагарникових і трав'янистих рослин: понад 7000 видів місцевої і світової флори представлені в експозиціях відділів дендрології, квітково–декоративних рослин, які знаходяться на новій території ботанічного саду, та у відділах тропічних, субтропічних, захисту рослин (стара територія). У ботанічному саду росте понад 1000 видів і форм деревних і чагарникових рослин, понад 1000 видів трав’янистих рослин природної флори, понад 2000 видів і сортів квітково-декоративних рослин, 3000 таксонів налічує колекційний фонд тропічних і субтропічних рослин.
В оранжерейному комплексі, до якого ми завітали разом з Валентиною Тихонівною ПРЯДКО, інженером відділу тропічної флори, вирощуються рослини вологих тропічних лісів, вологих та сухих субтропіків, пустель і напівпустель (дерева, чагарники, трави). Це представники Австралії та Нової Зеландії, Південно-Східної Азії, Африки, Середземномор’я, Центральної та Південної Америки, Японії та Китаю. Найбільш широко представлені колекції бромелієвих, ароїдних і сукулентів.
В. Т. Прядко, яка працює у ботанічному саду понад 30 років, розповідає: «Гордість нашої оранжереї – пальма, якій близько 90 років. Плодоносить багаторічна бананова трава. Догляд за рослинами в різні пори року залежить від температури повітря як на вулиці, так і в оранжереях: деяким рослинам полив потрібен круглий рік, деяким достатньо просто поприскати для вологості. Головне наше завдання тримати все у потрібному вигляді для вивчення, для виховання підростаючого покоління».
Валентина Тихонівна влаштувала мені справжню екскурсію оранжереями ботанічного саду: тут і банани, і ананаси, і плодоносний фікус – інжир, і лаврове дерево, і чарівні орхідеї, і хлібне, грошове дерева, а скільки кактусів – аж очі розбігаються від різноманітності зеленої краси. Завітавши до оранжерей, я ніби на кілька хвилин перенеслась до тропічних країн, відвідала Африку, Австралію, Америку, Середземномор’я та інші представлені тут країни.
Директор Ботсаду - Олександр Олексійович АЛЬОХІН працює тут з 1978 року, посаду ж директора обіймає уже близько 14 років. Працівники саду відзначають, що саме завдяки турботі Олександра Олексійовича, рослинний фонд саду значно збільшився.
– Олександре Олексійовичу, скажіть будь ласка, доступ до ботанічного саду вільний?
– Так, доступ до території ботанічного саду з понеділка по п’ятницю вільний, окрім оранжерей. Адже для організації вільного доступу відвідувачів до оранжерей потрібні значні фінансові затрати. Тому туди відвідувачів ми пускаємо за попередньою домовленістю і за певну плату.
– Чим відрізняється робота ботсаду влітку від робіт в інші пори року?
– У літній період іде накопичення рослинного матеріалу, догляд за рослинами. У зв’язку з тим, що наш ботсад це науковий підрозділ університету, є свої задачі: наукові співробітники проводять дослідження, спостереження, фіксують всі дані. А у зимовий час вони систематизують зібраний матеріал, аналізують його. Влітку також до нас на практику приходять студенти, але в більшості випадків це студенти інших вузів.
– Як ви поповнюєте рослинний фонд саду?
– Між ботанічними садами існує безкоштовний обмін насінням рослин. Ми підтримуємо зв’язки з 240 ботсадами світу. Безумовно проводяться експедиції, відрядження співробітників до різних країн світу, з яких вони також привозять насіння.
Наукові дослідження в ботанічному саду проводяться з метою розробки наукових основ збереження та охорони біологічного різноманіття, особливо рідкісних та таких видів рослин, що перебувають під загрозою зникнення, вивчаються способи вирощування, розмноження, селекції і впровадження у виробництво декоративних, лікарських, харчових, кормових та інших цінних рослин. Наукова та матеріальна база ботанічного саду широко використовується для навчання студентів ВНЗ і технікумів, учнів ліцеїв, училищ, шкіл, слухачів курсів підвищення кваліфікації.
У літній час, час відпусток, 92 працівники ботанічного саду невтомно трудяться біля рослин: полив, пересадка і т. д. – робота на місці не стоїть! А в літню спеку працювати в приміщеннях оранжерей не так і просто – температура повітря досягає позначки вище 30 градусів, а в оранжереї з кактусами понад 40!
Отож, щоб створити таку казкову країну рослин і підтримувати її життя, потрібно чимало зусиль і безмежної любові до рослин. Спасибі невтомним працівникам ботанічного саду – справжні чарівникам.


Казковою країною ботанічного саду мандрувала В. ЖЕДЕНКО.