П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Де вас захистять і допоможуть


Профспілка покликана захищати права тих, хто до неї входить. Приміщення профкому Харківського університету чимось нагадує вулик наповнений людьми. На перший погляд все тут нагадує хаотичний рух, двері не зачиняються через постійних відвідувачів, телефони розриваються, апаратура та співробітники віддаються на повну.
Кілька слів про основні завдання Профкому викладачів: перш за все, це захист прав та інтересів працівників як в рамках Вузу так і за його межами. Ця організація здатна вирішувати весь комплекс проблем, котрі виникають у працівників, представляти їх інтереси на всіх рівнях влади, включаючи Верховну Раду України, стабілізація роботи навчальних закладів, надання практичної допомоги керівникам установ і закладів освіти та профспілкових організацій, забезпечення трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників галузі та осіб, які навчаються.
Тобто це невеличка законодавча установа, яка діє лише в рамках окремого Вузу і відповідно представляє та захищає інтереси всіх його співробітників на будь-якому рівні. Вони і відпочити допоможуть, і заробити копійчину, і заощадити. На добре слово не жадібні і залюбки допоможуть кожному-кожному, двері тут відкриті будь-кому, з будь-яким масштабом проблем.
Зокрема, охоче відгукнеться на прохання ПЕРЕВЕРЗЄВА О. Б., яка займає посаду головного спеціаліста профкому і є правою рукою голови цієї організації Тирнова О. Ф. Якщо ж в якомусь питанні вона не зможе надати вам кваліфікованої допомоги, то на поміч залюбки прийдуть інші співробітники, єдине, що вам необхідно зробити – завітати до кімнати 4-57 або зателефонувати, також до ваших послуг: ЖУРАВЛЬОВА І. К., ХАДЖАЙ Г. Я. та ГОЛТВЯНСЬКИЙ А. В. всі вони є заступниками голови. Загалом список комітету профспілкової організації складається з 38 осіб, всі вони є відповідальними за певні комісії: чи-то за комісію по охороні праці, чи-то за комісію по роботі з дітьми, таких комісій безліч, скільки людей, стільки і різноманітних напрямів роботи; всі ці люди є представниками різних факультетів нашого університету.
У сфері уваги профкому також постійно перебували питання соціального захисту співробітників університету. Це: контроль виконання трудового законодавства, хід виконання Колективного договору, поліпшення умов праці та охорони праці, питання, пов'язані з організацією оздоровлення та відпочинку співробітників і їх дітей.
Профспілкова організація одна з наймасовіших, вона нараховує приблизно 3 918 чоловік, котрі розсереджені по 35 профорганізаціях університету.
Щороку профком організовує звітні збори, які дуже важливі для самого профспілкового комітету. Аналіз, обговорення, об'єктивна оцінка колегами дозволяє зробити висновок наскільки в цілому діяльно працювала профспілкова організація. Саме через профспілкові збори здійснюється безпосереднє спілкування з членами профспілки. На зборах виробляється позиція громадської організації, затверджується план дій щодо реалізації намічених вищестоячим профспілковим органом напрямків роботи. Через збори реалізуються основні норми профспілкової демократії: колегіальність, виборність, гласність, регулярність звітності.
Завдяки роботі Профкому за останні роки було удвічі збільшено іменні премії університету, розширено перелік посад співробітників з ненормованим робочим днем, яким надається додаткова відпустка, введений список професій і посад, робота яких пов'язана зі збільшенням нервово-емоційних навантажень або проводиться в особливих географічних і геологічних умовах та умовах підвищенного ризику для здоров'я, що також дає право на додаткову відпустку, розширено перелік професій і посад, яким надається додатковий спецодяг, взуття та засоби індивідуального захисту, трохи змінені терміни виплати зарплати для відомості заборгованості до мінімуму, більш чіткими та вагомими стали гарантії діяльності профспілкової організації.
Дотація університету на путівки в дитячий оздоровчий табір «Ікаренок» збільшено з 35 тис. грн. до 45 тис. грн.
Дотації на путівки в спортивно-оздоровчий табір «Фігуровка» розповсюджується не тільки на співробітників та їх дітей, але і на онуків співробітників.
Слід сказати, що пункт положення про фонд соціального захисту, що стосується пільг для дітей співробітників, що надходять в університет на контрактній основі, вартістю близько 1 млн. грн. на рік, з'явився з ініціативи адміністрації, а точніше – ректора. Все це свідчить про високий рівень соціального партнерства між адміністрацією і профкомом нашого університету.
Профком у своїй роботі намагається об'єднати досвід працівників старшого покоління з креативним мисленням молодих співробітників, привертаючи тим самим молоді кадри до роботи в профспілковій організації.


В. ДЕНИСЕНКО