Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Від нашого спеціального кореспондент

Криптовалюта – біткоїн

ВІД РЕДАКЦІЇ. На Мироносицькій у економістів відбулася лекція спеціаліста з криптовалют Павла Кравченка. Криптовалюта – це електронний вид валюти, яка захищена від махінацій із нею спеціальним шифруванням. Побутує думка, що паперові гроші, акції та навіть золото відійдуть у минуле найближчим часом. А майбутнє – за криптовалютами. «Не думаю, що люди забудуть про паперові гроші, каже криптограф Павло Кравченко. – Не найближчим часом. Біткоїн, звісно, виконує  деякі функції грошей, але далеко не всі».


Біткоїн – це одна із найпопулярніших децентралізованих систем, що має однойменну криптовалюту. «Біткоїн використовується як замінник звичайних грошей, пояснює засновник «Distributed Lab» Павло Кравченко. – Ним можна розрахуватися в магазині, що має програмне забезпечення для цієї валюти. Ним можна сплатити послуги. Всі операції з переведення грошей – у відкритому доступі на сайті системи». Але й у біткоїна є три основні недоліки: пропускна здатність мережі, надмірний потяг влади до нього та підвищення курсу валюти.


Пропускна здатність біткоїн-мережі – це максимально можлива кількість одночасних операцій з грошима. Надмірне державне регулювання виявляється в забороні використання цієї криптовалюти та спробах впливу на її цінність у межах конкретної держави. Щодо підвищення: тільки за 2017 рік вартість біткоїна підвищилась у 10 разів і склала щонайменше 20 тисяч доларів.


Нагадаємо, за статистикою «Distributed Lab» за 2016 рік, для звичайної транзакції (обміну-передачі грошей) біткоїн використовується менш за все. Навіть для придбання наркотиків ця криптовалюта використовується більше.

Роман ДЯЧЕНКО, спецкор.