П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Через 25 років

У розпал літньої сесії наша альма матер зібрала у своїх стінах випускників відділення психології 1985 року, яке у ті часи ще знаходилося на біологічному факультеті Харківського державного університету
ім. О. М. Горького.
На ювілейній зустрічі зібрався майже весь курс – з 24 чоловік прийшло 20. Колишні студенти злетілися з різних куточків України та Росії, які, в більшості випадків, знайшли себе у психології, не зрадили своїй спеціальності. Це і О. І. МАХОВСЬКА, старший науковий співробітник Інституту психології РАН м. Москва (Росія), Н. І. ЛЕГЕЙДА, провідний психолог служби зайнятості м. Астрахань (Росія), Є. В. ГРИЩЕНКО, викладач кафедри психології Мелітопольської філії Запоріжського класичного приватного університету, О. В. АСОНОВА, медичний психолог Курської обласної психіатричної лікарні (Росія), І. Д. СИРОМЯТНИКОВА, заввідділу розвитку персоналу Старооскольського машинобудівельного заводу (Росія), М. В. ЦЕРКОВНА та Т. О. ПЕРЕВОЗНА, старші викладачі кафедри соціальної психології Харківської Державної Академії культури, доц. І. В. ЖДАНОВА, полковник міліції, викладач Харківського національного університету Внутрішніх справ України, Г. В. КУКУРУЗА, провідний співробітник групи психології розвитку ДУ «Інституту охорони здоров'я дітей та підлітків» АМН України, С. Г. ЯНОВСЬКА, заст. декана з виховної роботи факультету психології ХНУ ім. В. Каразіна та інші. Робота інших випускників пов’язана з підприємництвом, але все ж отримані знання з психології не були зайвими.
На зустріч із випускниками завітали і їхні викладачі. Зокрема, проф. О. Ф. ІВАНОВА, доц. І. М. МЕЛЬНИК, проф. О. К. ДУСАВИЦЬКИЙ та проф. Н. П. КРЕЙДУН, куратор випускників 1985 року.
С. Г. Яновська: « Ми єдина група, в якої була куратором Надія Петрівна. Це було надзвичайно, коли у нас був куратор, до якого можна було прийти будь-якої хвилини, порадитися і отримати допомогу. Наш випуск дуже дружній. Про це говорить навіть той факт, що у порівнянні із іншими зустрічами випускників наш випуск зібрався майже у повному складі. Це так можливо тому, що ми зустрічалися і в попередні ювілеї, а ті, хто мешкає у Харкові, зустрічаються щороку. Н. Г. РАХМАЇЛ, комсорг нашої групи, і сьогодні постійно збирає нас разом, бере на себе усі організаторські обов’язки, за що ми їй дуже вдячні ».
– Як пройшла 25-а ювілейна зустріч?
– Ми зібралися у головному корпусі університету, так як саме там навчалися усі п’ять років. Пройшлися п’ятим поверхом, де у свій час знаходилася кафедра психології біологічного факультету. Навідалися до музею історії університету, зазирнули до актової зали, яка неймовірно змінилася з часів, коли ми були студентами. Потім пройшли на нинішній факультет психології. Подивилися всі іменні аудиторії, більшість з яких носять імена наших колишніх викладачів. Знаєте, коли після багатьох років люди зустрічаються, то основною темою розмови буває з'ясування того, хто кращий, хто чого досягнув у житті. У нас же все було навпаки, невимушено, душевно. І навіть тоді, коли ми почали розповідати про себе, то кожний із нас знаходив щось, що нас об’єднувало, пов'язувало зі студентським життям. Не було демонстрації досягнень у професіональному чи особистому житті, всі були рівні. Ми немов знову стали студентами, згадуючи різні «капусники», аматорські концерти в гуртожитку (наша група була творчою і активною), будівельні загони, агітбригади, пари, сесії.
Сьогодні, через 25 років після закінчення Каразінського університету, випускники не забувають рідну альма матер, і факультет психології: саме при фінансовій підтримці випуску 1985 року на факультеті відкрили аудиторію імені Г. Середи. Тож пам'ять про цей випуск буде жити у стінах аудиторії, а нинішні студенти будуть з вдячністю згадувати своїх колег.


В. ЖЕДЕНКО.