Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

«Спекотна» вступна кампанія»

До приймальної комісії влітку надійшло 10 899 заяв від абітурієнтів


ВІД РЕДАКЦІЇ. Цьогорічну вступну кампанію можна назвати спекотною не тільки через гарячу погоду літа 2010, а й враховуючи попередні зміни до умов набору, наплив абітурієнтів тощо. Про особливості вступної кампанії 2010 розповідає Ольга Олексіївна АНОЩЕНКО, відповідальний секретар Приймальної комісії університету:

«Цьогорічна спека завдала великого клопоту працівникам Приймальної комісії (ПК): робота комісії копітка, потребує уваги та зосередженості, а бути уважним та працювати тривалий час у таку спеку складно, тому для ефективної роботи працівникам іноді доводилося докладати над зусиль. Додаткових фінансових витрат і високої працездатності всіх членів ПК потребувало освоєння нових правил вступу. Наприклад, цього року ввели обмеження на кількість місць вступу для кожного абітурієнта. З одного боку, такі зміни полегшували роботу ПК, але з іншого – виконати їх технічно було досить складно, адже на кожному сертифікаті члени ПК мали ставити спеціальні помітки з урахуванням кількості напрямів та факультетів, на які подав заяви абітурієнт. Цього року такожє враховували середній бал шкільного атестата абітурієнтів. Це нововведення, з одного боку, дає абітурієнтам можливість врахувати всі свої досягнення попередніх років, а з іншого – додає клопоту ПК: у тих абітурієнтів, які закінчили школу 2010, середній бал атестата був підрахований, у тих же абітурієнтів, що закінчили школу раніше, бали ніхто не рахував, а тому цим займалася ПК (спеціально для підрахунку середнього балу атестата було створене програмне забезпечення). До того ж, досить важко для ПК було реалізувати нові правила вступу до магістратури: обов’язковий екзамен з іноземної мови. Для виконання цього нововведення була створена спеціальна предметна комісія. Варто відзначити, що цього року, як і минулого, у перші п’ять днів роботи ПК наплив абітурієнтів був надто високий, члени ПК важко впорувалися з такою кількістю людей. Згодом наплив зменшився. Цього року, на відміну від минулого, ми вивішували не тільки списки рекомендованих до зарахування абітурієнтів, а також загальні списки всіх тих, хто подав заяви.  
- Скажіть, скільки студентів зараховано за державним замовленням та за контрактом на денну форму навчання?
- На сьогодні за державним замовленням на перший курс на денну форму навчання зараховано 1526 студенті, за контрактом на денну форму навчання зарахування триває.
- Скільки серед усіх за рахованих медалістів, учасників Всеукраїнських та Міжнародних олімпіад з базових дисциплін, учасників МАН?
- Серед зарахованих на денну форму навчання за державним замовленням 11 учасників ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, 15 призерів конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Також на ММФ вступила бронзова призерка 51-ої Міжнародної олімпіади з математики Тетяна ЛАВІНСЬКА.
- Скільки зараховано студентів-пільговиків?
- Серед усіх зарахованих на денне відділення на перший курс 122 особи-пільговики.
- Яким був конкурс в цілому по університету? На які спеціальності був найбільший конкурс?
- В цілому, по університету конкурс за державним замовленням на денну форму навчання становив 7,3 людини. Найбільші конкурси заяв були за такими напрямками: «китайська мова» – 32 людини, «право» – 30,3, «фінанси та кредит» – 20,6, «політологія» – 15,6, «туризм» – 17,5,  «лікувальна справа» –16,13. Можна сказати, що згадані спеціальності останніми роками є популярними, тому щороку зацікавлені вступники створюють досить високий конкурс.
- Скільки всього було подано заяв на всі факультети та спеціальності ?
- В цілому, до приймальної комісії надійшло 10 899 заяв від абітурієнтів.
- Чи були цього року якісь унікальні вступники?
- Так, цього року до нас вступили двоє 14-річних абітурієнтів: на фізико-технічний факультет – Віталій ЛІСОВСЬКИЙ, на медичний факультет – Юліан СВЕТ.
- Як ви вважаєте, над якими питаннями в організації приймальної кампанії слід попрацювати наступного року?
- Важко зараз про це говорити, адже невідомо якими законами нас порадує влада наступного року, звичайно, змінювати та корегувати можна багато що. Наскільки мені відомо, то в Міністерстві освіти є поки неофіційна інформація щодо можливих наступнорічних нововведень. Наприклад, мають наміри створити електронну реєстрацію для абітурієнтів, а також додати до результатів тестування, середнього балу сертифіката обов’язковий університетський контроль за всіма напрямками, чи то у формі екзамену, чи то співбесіди, але це поки лише думки щодо майбутньої вступної кампанії, жодних офіційних заяв Міністерство поки не робило.


А. ЧАЛА, наш спецкор.