Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювіляри в рік Собаки!

У доцента-фізіолога…

ВІД РЕДАКЦІЇ. Наступного року ювілей відзначить Віра Володимирівна МАРТИНЕНКО, доцент кафедри фізіології людини й тварин та заступник декана біологічного факультету з навчально-методичної роботи. «Собаки завжди викликали у мене теплі почуття, особливо подобається порода Ньюфаундленд. До переїзду в Харків, коли я жила у приватному будинку в м. Попасній Луганської області, собаки були частиною нашої родини», − розповідає Віра Володимирівна.


За 42 роки і університет, і кафедра стали для Віри Володимирівни рідними: «Кафедра − це, в першу чергу, люди, а вже потім − аудиторії та лабораторії. У 1987 р. захистила дисертаційну роботу, присвячену питанням вікової функціональної нейрохімії. Моїм науковим керівником був академік В.М. Нікітін. Володимир Миколайович очолював НДІ біології, де я працювала лаборантом. Також я неймовірно вдячна куратору А.С. Пашковій, яка стала для нашої групи справжнім наставником: вона знайомила нас з науковими відкриттями в ендокринології, залучала нас до культурного життя та приносила нам дефіцитні в той час художні періодичні видання».

У 1983 р. Віра Володимирівна допомагала чоловікові Ігорю Геннадійовичу, теж фізіологу, проводити дослідження в Харківському Інституті мед радіології, де «працювали» і собаки. «Тривали експерименти на тваринах для розробки ефективних методів лікування опіково-променевих ушкоджень. У вихідні дні я допомагала годувати собак та робити необхідні лікувальні процедури. Після Чорнобильської катастрофи ці розробки з методу гемосорбції, тобто очищення крові, дуже допомогли в лікуванні ліквідаторів аварії. Я переконана, що використовувати тварин для експериментів можна лише у випадках, коли це життєво необхідно для людства, а евтаназію підтримую тільки як крайній метод, якщо без неї тварина не живе, а страждає», − говорить Віра Володимирівна.

До гороскопів Віра Володимирівна ставиться скептично: «Як фізіолог я знаю, що характер людини більше, ніж на половину, залежить від спадковості, а також від виховання. Але це не заважає мені час від часу заглядати в рубрику гороскопів. Східний знак Собаки відповідає західному знаку Рак, під яким я й народилась і який наділяє людину відданістю своїм близьким. Я люблю свою сім’ю, вихідні зазвичай проводжу з онучкою Євушкою. А ще дуже поважаю й ціную університетську родину. На Новий рік хотілось би побажати довгоочікуваного миру на рідній землі, а також результативної творчої та наукової діяльності усім мешканцям нашої університетської домівки».

Надія РУБІНІНА.