Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

І наша вдячна пам'ять

З кого «робити» життя

ВІД РЕДАКЦІЇ:  Кафедра історіографії, джерелознавства та археології провела круглий стіл «1917 рік як історіографічна цензура» з нагоди 80-річчя від дня народження проф. Ю. Й. ЖУРАВСЬКОГО.

Проф. С. І. Посохов, завідувач кафедри: "Впевнений, що більшість з присутніх завітати до цього «круглого столу» спонукала саме вдячна пам'ять про Юрія Йосиповича, адже він посідає особливе місце в історії альма матер. Учений був справжнім моральним авторитетом: його немає вже 26 років, а ми і сьогодні рівняємося на нього. У 2008 році видали книгу "Юрій Йосипович Журавський. Спогади, документи, матеріали", у 2013 на честь Ю.Й. Журавського та Б. К. Мигаля їхні учні та колеги заснували премію для учасників студентської наукової конференції, а цього року вирішили вшанувати його пам'ять і провести наукову конференцію".


ВДЯЧНА ПАМ'ЯТЬ

Юрій (Юліан) Йосипович закінчив історичний факультет  у 1965 і почав працювати старшим інспектором навчальної частини університету. Його кар'єра в Alma mater розвивалось стрімко. В 1971 р. отримав звання старшого викладача.  Цього ж року захистив кандидатську дисертацію. Через чотири роки − доцент. З 1973 по 1977 рр. −  заступник декана, в.о. декана факультету, в 1984–1991  − завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології, з 1987 р. і до останніх днів життя − декан факультету. Ним захоплювались, бо він був ерудованим, принциповим, культурним, вимогливим до себе та цікавим для інших. До нього за порадою постійно звертались  люди, в тому числі з великим досвідом і стажем.


Проф. С. М. Куделко: «Юрій Йосипович чудово знав і розумів історію, пам'ятав імена та прізвища усіх своїх студентів, тримав в охайності робоче місце і слідкував за документами, а ще він грамотно писав українською та російською і прекрасно розбирався в музиці, поезії, театрі. Його слово звучало на всіх зборах і промови  були вагомими і продуманими. Він був зразком справедливості, акуратності, компетентності та відповідальності. Навіть зовнішній вигляд передавав оцю зразковість − він завжди ходив у ретельно відпрасованому костюмі, останнім знімав піджак влітку і першим його вдягав".

Юрій Йосипович опублікував понад 100 наукових та науково-популярних праць, навчально-методичних посібників, а також був відповідальним редактором «Вісника Харківського університету» (серія «Історія»), членом спеціалізованої ради факультету, головою Вченої ради історичного факультету в 1987–1991 рр.  За плідну діяльність неодноразово відзначений подяками та почесними грамотами, нагороджений медаллю "Ветеран праці".

Д. КАЛЬНІЦЬКА.