Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

23 роки плідної праці

(Харкіська гімназія № 6)

Не можна оминути увагою Харківську гімназію № 6 по вул. Римарській, 11, директор якої Леся Михайлівна ЗУБ радо поділилася з нами їхнім багаторічним досвідом. Випускниця Каразінського університету філологічного факультету, відділення української мови та літератури 1976 року, досвідчений педагог і приємний співбесідник ділиться цікавими відкриттями.
− Між нами та Університетом вже не одне десятиріччя існує тісний взаємозв’язок. Я напевне можу сказати, що за 23 роки моєї роботи на посаді директора щорічно наше «спілкування» тільки міцніє і розширяється. Найчастіше ми співпрацюємо з філологічним факультетом (кафедри української мови та літератури), з факультетом іноземних мов (кафедри англійської філології, німецької філології та перекладу), оскільки у нас головними напрямками є гуманітарні профілі. Так, із проф. Л. М. ЧЕРНОВАТИМ ми заключили угоду про співпрацю, основне завдання якої в тому, щоб на  базі гімназії за діяла філія з підготовки державних курсів іноземних мов та тривала підготовка учнів до МАН та олімпіад. Не оминаємо ми дружбою і спільною роботою історичний, соціологічний,  філософський факультети (кафедра валеології). На базі останньої кафедри створена так звана школа здоров'я, яка передбачає якщо не покращення, то хоча би збереження здоров'я учнів.
− Чи існує статистика, скільки учнів вступає до Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна щороку?
− Так, ми ведемо журнал, де фіксуємо дані за кожним ВНЗ, куди вступають наші випускники. У 2005, 2006 та 2007 роках до університету на різні факультети вступали 25 учнів щороку при тому, що загальна кількість абітурієнтів складала 80 осіб. Тільки минулого року звання «Каразінців» понесли лише 13 випускників, але при цьому загальна кількість склала 52 особи. Тобто прослідковується така тенденція, що кожного року до альма матер вступає фактично цілий клас. На наш погляд, це високий показник. Ще цікаво те, що, не дивлячись на гуманітарний напрямок навчання, усе більша кількість абітурієнтів обирають саме технічні спеціальності (із такою ситуацією ми зустрілися минулого року).
− А хто конкретно з викладачів університету допомагає поглибити знання учнів з різних дисциплін?
− У філологів це, безумовно, проф. Ю. М. Безхутрий, декан факультету, ст. викладач О. О. Дудка, доктор філологічних наук О. І. Борзенко, доц. О. Ю. Матушек та ін. Ми співпрацюємо з аспірантом соціологічного факультету (кафедра соціології) Антоном Пасішніченком. Якщо говорити про факультет іноземних мов –  проф. В. Г. Пасинок,  проф. Л. М. Черноватий, про якого ми вже згадували, доц. В. О. Самохіна, завідуюча кафедрою англійської філології. Викладачі історичного факультету –  доц. Д. В. Журавльов. Я вважаю, що ми в особі Харківської гімназії № 6 є продовженням один одного, оскільки цілі покоління, родини навчаються у нас, вступають до альма матер, деякі залишаються там викладати, інші – повертаються до рідних стін школи. Наприклад, у нас працює Олена Юріївна Балкашина, яка закінчила у 1991 році факультет іноземних мов і на сьогодні є одним із кращих спеціалістів.
2010 рік для нас ювілейний – у грудні ми відзначатимемо 140-річчя з Дня заснування гімназії. І я впевнена, що для Харківського університету ця подія не пройде безслідно – ми обов’язково запросимо всіх університетських друзів!


О. КОСТІНА.