Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить

 

Нові традиції

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. У стінах Каразінського університету вперше проходила Міжнародна наукова конференція за темою: «Книга і бібліотека у мистецькому просторі міста».


В. Г. МОХОНЬКО, заступник директора ЦНБ: «Головною натхненницею проведення конференції стала Ірина Казимирівна Журавльова, директор ЦНБ. Вона доклала багато зусиль, щоб організувати цей захід. Окрім харківських бібліотек та музеїв організаторами виступили Наукова бібліотека Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, Одеська НБУ, Балтійська міжнародна академія (Латвія). Конференція тривала 3 дні. Пленарне засідання відкрили проф. С. М. Куделко та доц. О. Г. Павлова з доповідями на тему: «Каразінський університет в образотворчому мистецтві». Цікавий виступ був у фахівців компанії «Цифрова Країна» (м. Київ), які займаються створенням електронних ресурсів у закладах культури і організацією доступу до інформації. До речі, ця організація оцифровувала для нашої бібліотеки перші два роки газети «Южный край». Також пройшов вечір, присвячений пам’яті видатної харків’янки, дизайнерки одягу, Варвари Каринської. Другого дня відбулися екскурсії до Художньо-меморіального музею І. Ю. Рєпіна та Наукової бібліотеки НЮУ імені Ярослава Мудрого, будівля якої за визнанням української бібліотечної асоціації стала кращою в 2017 р. серед бібліотек України. Третій день почався з віртуальної конференції з фахівцями Балтійської міжнародного університету. Це один з найбільших навчальних закладів у Прибалтиці. Загалом було дуже цікаво та пізнавально».


Захід планують зробити традиційним. Університетській бібліотеці подарували декілька особливих книг. Наприклад, видавець О. О. Савчук, доцент кафедри теорії культури і філософії науки, презентував нерепринтні перевидання класичних праць Д. Яворницького, Г. Павлуцького, М. Біляшівського. Найбільше вражає вишита обкладинка на книзі М. Біляшівського. З Одеси тепер маємо на згадку видання, які присвячені автографам, екслібрисам.

К. БОНДАР.

На підтримку юних винахідників і раціоналізаторів

ВІД РЕДАКЦІЇ. Каразінський університет поширює знань з фізичної науки серед школярів. За підтримки фізичного факультету кожного року проводиться 2 турніри. Нещодавно нагороджували переможців районного етапу. Декан фізичного факультету Р. В. Вовк, декан фізико-енергетичного факультету І. В. Гарячевська, заступник декана з навчально-виховної роботи фізико-технічного факультету С. В. Литовченко особисто прийшли поздоровити учнів.


Переможцями районного турніру юних фізиків стали: І місце – ХГ №47; ІІ місце – ХНВК № 45 «АГ»; ІІІ місце – ХЛ №89, ХЛ №149, ХЗОШ №131, ХЗОШ №135. Переможці районного турніру юних винахідників і раціоналізаторів: І місце – ХНВК №45 «АГ», ХГ №47; ІІ місце – ХГ №116, ХЗОШ №150; ІІІ місце – ХЛ №89, ХЗОШ №159.


О. М. Євлахова, методист адміністрації Шевченківського району: «Каразінський університет проводить дуже гарну профорієнтаційну роботу. І те, що сьогодні, окрім нагородження відбудеться презентація цікавої фізики, неабияк зацікавить майбутніх студентів».


Наприкінці заходу Б. М. Валійов, завідувач навчально-експериментальної лабораторії кафедри експериментальної фізики, продемонстрував учням досліди з рідким азотом.


К. БОНДАР.

Передноворічна…

Вчена рада університету присвоїла  і вручила  на   урочистому зібранні диплом Почесного доктора університету (doctor honoris causa), мантію та медаль Массімо Капаччіолі, видатному італійському астрофізику, професору Неапольського університету імені Фрідріха 11. Массімо Капаччіолі подякував за присвоєне звання та зауважив, що на його професійне становлення вплинула наукова діяльність фізиків Льва Ландау та Іллі Ліфшиця, які працювали у Каразінському університеті, і виголосив  промову подяки. Також було підписано угоду про співпрацю між Каразінським університетом та Національним інститутом астрофізики Італійської Республіки.