Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

З Новим роком!

О. Ф. ТИРНОВ: "Я всім бажаю кращого!"

ВІД РЕДАКЦІЇ: На порозі новий 2018, покровителем якого є Жовта Земляна Собака. А ви теж відчуваєте чарівну новорічну атмосферу? До вашої уваги інтерв'ю з головою Первинної профспілкової організації співробітників, завідувачем кафедри космічної радіофізики, проф. О. Ф. ТИРНОВИМ.

− За східним гороскопом Вам підходять  професії  вчителя і науковця. Чи задоволені своєю роботою?

− Вступив до університету в 1964 р., закінчив у 1969 і за розподілом залишився працювати на радіофізичному факультеті. З тих часів з університетом пов'язано все моє життя. І я цьому дуже радий. Після обрання головою профспілки співробітників, я маю суміщати обов’язки викладача з профспілковою діяльністю. Робота з людьми − це дуже непросто, але вона мене не обтяжує. Долучення до створення людського потенціалу приносить  задоволення. Робота зі студентами є благодатною. Тому мені комфортно  працювати.

− Вірите у гороскопи?

− Я більше довіряю реалістичним речам. Вірю, що майбутні особливості дитини передають нам батьківські гени. "Собаки" подарували нам багато відомих особистостей, серед яких яскраво виділяється Анрі Вольтар, Бенджамін Франклін, Петро Столипін, Уінстон Черчілль, Олександр Дюма, Віктор Гюго, Мати Тереза, Михайло Лермонтов, Бріджит Бардо, Майкл Джексон, Віктор Гюго… Цей список можна продовжувати, але це не означає, що інші знаки китайського гороскопу бідні на яскравих особистостей: природа тяжіє до рівноваги. Мені пощастило поспілкуватись з "собаками" і це природньо, адже більша частина моїх ровесників народилась саме в рік собаки.

− Понад 50 років Ви є частиною великої університетської родини…

− Молодість дарує нам найяскравіші спогади. Тож найчастіше згадую своє студентство. Добре пам'ятаю військові табори після 4 курсу.

А ще пригадую, як працював за запрошенням Чукуровського університету у м. Адана (Туреччина). Тоді в Туреччині в мене не було часу подорожувати, проте пощастило плідно спілкуватися з американськими фахівцями, які працювали на військовій авіабазі, розташованій недалеко від місця моєї роботи…

Робота в експедиціях не обходилась і без курйозів. Одного разу, обираючи на детальній карті місце для чергових експедиційних робіт цікавого для нас регіону Заполяр'я, ми зупинились на селищі Серебрянський − виходячи зі значного розміру шрифту, яким це селище було нанесено на карті.  Приїхали і побачили, що ніякого селища там немає! Воно існувало багато років, бо це було місце розташування будівельників каскаду Серебрянських ГЕС. Після завершення будівництва  від селища залишилась лише місце. Вихід знайшли, усі заплановані роботи − виконали, але пам'ять про цю історію залишилась назавжди.

− Як любите відпочивати?

− Відпочивати люблю активно. Люблю Львів, Закарпаття, Сіверський Донець, подобається Свято-Успенська лавра в Почаєві. Коли починав працювати інженером,  бував у відрядженнях, зокрема в Середній Азії, Кавказі, Забайкаллі, Північних регіонах колишнього СРСР. Запам'яталася Іркутська область та саме місто. У Заполяр'ї, в тундрі я був у захваті від природи, різноманітності мохів та птахів...  Знайомство зі світовими цінностями само по собі цікаве, але буває так, що перед тобою відкривається дещо несподівано яскраве. Таке враження справили на мене деякі експонати музею Сальвадора Далі, розміщеного в невеличкому місті Фігерас, в Каталонії.  Це вражаюче!

− Новий рік −  час підбиття підсумків і побудови планів на майбутнє?

−  Зараз ми живемо в епоху змін і оцінити їх досить складно.  Я оптиміст, тому вірю, що на всіх нас чекають здебільшого позитивні новини, що життя налагодиться. Усім бажаю кращого в Новому році!

…А ми, вийшовши від Олега Федоровича,  запитали у його колег, як їм працюється поруч: " Олег Федорович уважний до всіх, з усіма знаходить спільну мову, він доступний, до нього завжди можна звернутись за порадою. А ще він справедливий та надійний, мудрий керівник!"

Д. КАЛЬНІЦЬКА.