Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

2018 − Рік Собаки

З вірою у краще майбутнє…

ВІД РЕДАКЦІЇ. У 2018 ювілей відзначатиме професор Володимир Михайлович КУКЛІН, завідувач кафедри штучного інтелекту і програмного забезпечення факультету комп’ютерних наук.  Проф. В. М. КУКЛІН:


− Усе моє життя пов’язане з університетом, починаючи з 1972 р.  Разом із випускниками фізико-технічного факультету проф. В. Т. Лазуриком та доц. М. Г. Стервоєдовим ми стояли у витоків заснування нашого факультету комп’ютерних наук, а вже з 2005 року офіційно очолюємо свої кафедри. Неоціненну роботу для факультету зробили перший декан О. Ф. Целуйко, проф. В. О. Міщенко, та багато інших людей  і ми завжди могли розраховувати на допомогу та підтримку  проф. Ю. В. Ганделя.

…2017-й для Володимира Михайловича видався щедрим, адже під його редакцією вийшов вже другий випуск серії «Проблеми теоретичної фізики», автори якої відомі фізики-теоретики пострадянського простору, зокрема В. П. Сілин, А. А. Рухадзе, В. М. Конторовіч, А. Г. Загородній, і з В. М. Кукліним його кафедральні колеги - професори  В. О. Буц та В. В. Яновский. «Це серйозні дослідження світового рівня, що проводились багато років. Таким чином, ми ще раз підтвердили значну роль в світі українських вчених у формуванні фізичної теорії.  Крім наукових корифеїв, активно працюють і молоді вчені, мої аспіранти, які тільки підготували свої перші дисертації. Незабаром вийде їх колективна монографія "Застосування технології CUDA для моделювання фізичних процесів". Ціную і свої науково-популярні книги, що корисні навіть студентам. Наприклад, "О пользе размышлений", "Разбуженный мир" − про те, як влаштоване інформаційне сучасне суспільство. Незабаром побачить світ есе вже на двох мовах "Каміння спотикання", де описуються соціально-економічні процеси останніх років», − зазначає Володимир Михайлович.

− Ви говорили про зміни, що відбулися  у структурі навчання студентів вашої кафедри…

− Чомусь усі були переконані, що ми повинні готувати тільки програмістів. З 2005 р. я працюю над тим, аби на кафедрі був повноцінний набір курсів та літератури для навчання студентів саме штучного інтелекту, а не тільки програмного забезпечення. Відтепер на нашій кафедрі вистачає дисциплін для того, щоб наші студенти могли себе вважати фахівцями штучного інтелекту. У цьому мені дуже допомогли  І. В. Гущин, О. В. Мішин, О. Е.  Споров та перший кандидат наук − випускник факультету Є.  В. Бєлкін, що працює вже в Канаді. Однак для повноцінної підготовки не вистачало серйозної наукової діяльності, яку взялись створити проф. В. В. Яновський та мій аспірант Олексій Приймак. Про успіхи нашої справи свідчить інтерес студентів. Сьогодні фахівець зі штучного інтелекту користується попитом на ринку праці − студенти можуть влаштовуватися до будь-якої фірми світу. Ми пишемо наукові роботи, публікуємо свої матеріали, тобто на сьогодні вже підготовлена база для створення кафедри штучного інтелекту.

− А які ж плани маєте на свій ювілейний рік?

− До ювілею планую видати книгу, куди увійдуть всі мої наукові результати з фізики за 45 років. Таке собі своєрідне підбиття підсумків своїх наукових досліджень. А ювілей планую відзначити презентацією нової книги. Зараз Новий рік для мене вже не зовсім сімейне свято, адже діти та усі мої родичі далеко від України. Тому я доволі часто зустрічаюся зі своїми приятелями та друзями. У 2018 бажаю усім натхнення, та віри у краще майбутнє!

А. ОРЛОВА.