Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Кузня кращих абітурієнтів

(Гімназія № 46)


Харківська гімназія № 46 імені М. В. Ломоносова. Заснована вона була ще в 1937 році як звичайна школа, а в 1992 – отримала статус гімназії. За роки існування школа випустила понад сім тисяч учнів. Сьогодні гімназія готує школярів за чотирма основними напрямками: філологічним, математичним, суспільно-гуманітарним і природничих наук. «Харківський університет»  поспілкувався з її директором Тетяною Дмитрівною СЄДОВОЮ.
– Тетяно Дмитрівно, вашу школу називають серед кращих шкіл міста. Чим це зумовлено?
– Школа дає дійсно чудову матеріальну базу та дає учням ґрунтовні знання. Це підтверджують усі міські та обласні рейтинги: загальний рейтинг, рейтинг результатів ЗНО, рейтинг олімпіад тощо. За всіма ними ми завжди входимо до п'ятірки кращих.
– Чи існує зв'язок між гімназією № 46 та Харківським університетом?
– Безумовно, такий зв'язок існує. По-перше, ми постачаємо до університету кращих абітурієнтів: зі 110 минулорічних випускників 21 вступив саме до Каразінського. І цього року дуже сильна група дітей збирається йти до університету (факультет фундаментальної медицини, мехмат тощо). І будуть вони у  лавах перших. Наші діти часто стають переможцями обласних олімпіад і конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН, ці перемоги відкривають їм шлях до всеукраїнського етапу. А підготовкою до нього часто опікуються  викладачі саме Каразінського. Так, наприклад, цього навчального року шість учнів нашої школи взяли участь у всеукраїнському етапі олімпіад, і всі шестеро привезли перемогу. У всеукраїнському етапі МАН взяли участь 13 наших учнів, 10 з яких посіли призові місця. Наша гімназія приймає студентів університету на практику: так у нас проходили практику студенти історичного факультету та факультету іноземних мов.
Звичайно, хотілося би розширити співпрацю з університетом у цікавих для нас напрямках, як використання деяких лабораторій як бази для проведення наших практичних занять.
Юрій ГРЕБЕНЮК, випускник механіко-математичного факультету Каразінського, вчитель математики гімназії № 46: «Із 46-ю гімназією в мене пов'язано досить багато, наприклад, перші три класи я вчився саме в ній. Із 2007 року почалася моя співпраця з гімназією: спочатку я готував команди школярів до турнірів, згодом почав викладати математику. Хочу сказати, що 46-та гімназія дає мені дуже багато в професійному плані: визнання та розвиток моїх викладацьких здібностей, кар'єрне зростання саме у сфері моєї спеціальності, безцінний досвід роботи в школі та фінансову винагороду».
Тетяна СУПРУН, випускниця-2010 гімназії № 46, абітурієнтка механіко-математичного факультету нашого університету: «Я вважаю, що моя школа дала мені чудову базу для вступу в університет і моєї майбутньої кар'єри, вона подарувала мені безмежний життєвий досвід. У моїй пам'яті надовго залишаться чудові вчителі, сприятлива для навчання атмосфера, веселі друзі, цікаві подорожі, яскраві шкільні свята, самодіяльність, адже все це дало мені змогу розвиватися не в одному, а в багатьох напрямках одразу».


А. КАНТ.