Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Літня практика

Проф. Д.А. ШАБАНОВ:

«Біолог неможливий без вміння працювати в польових умовах»!

ВІД РЕДАКЦІЇ. Промайнули літні канікули, а отже, і літня практика. Про місяць проведений у Гайдарах нам розповів доктор біологічних наук, професор Дмитро Андрійович ШАБАНОВ:


− Основна практика першого та другого курсів проходить на біостанції в с. Гайдари. Вона розташована в 50 км від Харкова на березі річки Сіверський Донець,  територія Національного природного парку «Гомільшанські ліси». Тут представлені майже всі типи ландшафтів, характерні для лісостепу України. На біостанції студенти проводять чотири тижні, половину часу вони присвячують вивченню ботаніки та зоології.

Цього року ми зробили так, що єдиною базою для практики була тільки біостанція. Раніше ми намагалися зробити альтернативний варіант у Харкові, проте ми притримуємося думки, що практика має бути «в полі», адже біолог «неможливий» без вміння працювати в польових умовах. Студенти, з одного боку, знайомляться з флорою та фауною, а з іншого −  виконують навчально-дослідницькі роботи. Багато робіт після практики перевтілюються в різноманітні виступи на конференціях, статті, хоча це не є частиною практики. Зараз другокурсниця Катерина Степаненко  їде на конференцію зі вже опублікованою статтею, роботу над якою вона почала ще під час практики.

Останні роки ми намагаємося зробити так, щоб навчально-дослідницька робота була головною складовою оцінки студента. Ці роботи захищаються на загальній конференції з практики, і для багатьох студентів − це перша можливість виступу перед аудиторією. Кожного року рівень робіт студентів зростає, саме в такі моменти ми, викладачі, відчуваємо, що змогли їх чомусь навчити.

А. СПАСІБКО.