Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентське самоврядування?

Студентська демократія у стінах Каразінського

ВІД РЕДАКЦІЇ  Згідно з положенням  про студентське самоврядування Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна студентське самоврядування є невід’ємною частиною громадського самоврядування університету і здійснюється на рівні студентської групи, факультету, університету, а також студмістечка, гуртожитку. Наш кореспондент Карина ТАРАСЕВИЧ звернулася до трьох представників різного рівня студентського самоуправління із одним запитанням: «Що кличе Вас займатися такою відповідальною справою? Що це значить для Вас особисто?»

…Першим «посередником» між групою та студентським самоврядуванням, з яким знайомиться першокурсник, стає староста.  Для Ярослави МАЦАК − старости групи ЛУ-22 − ця робота приносить виключно задоволення: «Це цілком правильно, що старосту призначає деканат, адже це перша людина рейтингового списку першокурсників. Звичайно, може трапитись так, що ця людина не має організаторських здібностей. І ти можеш відмовитися у будь-який момент. У мене  група  гарна. Усі сесію закрили успішно. Нам подобається проводити вільний час разом: відвідувати музеї, ходити в театр, в сад скульптур. Найближчим часом їдемо в Екопарк…

− Ярослава Мацак є дуже відповідальною людиною. Вона − відмінниця, гарно виконує  свої обов’язки, − розповідає заступник декана Ніна Іванівна ГНОЄВА.

…Оскільки відповідно до положення про студентське самоврядування, «на всіх рівнях органи студентського самоврядування є виборними», то кожен студент має право стати його частиною. Ось історія Анастасії МЕДЯКОВОЇ почалася минулого року, коли вона вступила до Каразінського на кафедру класичної філології. Настя є дуже активною, з перших тижнів вирішила взяти участь у конкурсі Alma mater, де познайомилася з активістами зі Студентської ради. Анастасія: «Те, чим вони займалися, мені дуже сподобалося. І коли  запропонували посаду секретаря студентського декану філологічного факультету, не відмовилася. Бути частиною студентського самоврядування для мене − це перш за все отримати колосальний досвід».

…Історія Євгенія ЛОБАНОВА у стінах університету почалася ще до вступу в університет. У 2012 р., коли юнак закінчував 11 клас, він уже допомагав із організацією заходів на економічному факультеті. Після вступу до університету Євгеній два роки поспіль був активістом та допомагав у роботі Студентської ради. На початку третього курсу його обрали заступником голови Студентської ради, а на четвертому курсі − головою Студентської ради. Посада відповідальна і вимагає багато часу. Та хлопець не скаржиться, адже завдяки цьому навчився цінувати кожну хвилину: «Мені дуже подобається те, чим я займаюся. Приємно спостерігати, наскільки кардинально за роки роботи моєї команди змінилося студентське життя. За цей час було проведено безліч культурно-масових, освітніх та волонтерських заходів. Наша команда працювала над вдосконаленням освітнього процесу в університеті. Завдяки моніторингу якості освіти, який ми проводили двічі на рік, вдалося виявити та вирішити безліч проблем, із якими стикаються наші студенти. У минулому році започаткували Центр альтернативної освіти Студентської ради, завдяки якому організували декілька освітніх лекцій із залученням провідних експертів зі сфери бізнесу, органів державного управління, культури та мистецтва. Провели декілька кубків КВН та започаткували обласну лігу КВН «UNIVERSE». Значно розширили та вдосконалили роботу студентського ЗМІ університету − Блогу студентів UNK.

Студентська Рада працювала над створенням системи обрання вибіркових навчальних дисциплін та над розробкою «Правил призначення та виплати стипендій у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна», де описана система нарахування додаткових балів за досягнення у науковій, науково-технічній, громадській та спортивній діяльності.

Студентська рада Харківського національного університету є одним із найкращих прикладів студентського самоврядування в Україні...»

Розмовляла Карина ТАРАСЕВИЧ, група ЛЖ-21,

«Творча майстерня» викладача О.О.НЕРУХ.