Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювіляри. Фізтеху − 55!

Поїхали з нами на фізтех, до П’ятихаток

ВІД РЕДАКЦІЇ. Вітаємо ювіляра! Фізико-технічному факультету − 55! Поїхали з нами на фізтех, до П’ятихаток. Тут «своя» атмосфера… Більш родинна та затишна. Фізико-технічний − це маленький світ, де кожен знає один одного. Ось декан кличе студента: «Михайле, як англійська?». «97!» − відповідає щасливий хлопець. Повз проходять ще двоє студентів. «Як там?» − питає Ігор Олександрович. Хлопці навперебій діляться враженнями від екзамену. І в такому спілкуванні зовсім відсутнє панібратство, підлабузництво… Таке взаєморозуміння і є одним із секретів успішної взаємодії студентів і викладачів.


Історії невелемовний звіт

…Фізтех було створено на базі відділення ядерної фізики фізико-математичного факультету (з 1961 р. фізичного факультету, що виділився зі складу фізмату) Харківського держуніверситету. Він став одинадцятим факультетом в університеті. 21 листопада 1962 р. було підписано наказ міністра вищої і середньої спеціальної освіти Української РСР №780 «Про створення в Харківському державному університеті ім. О. М. Горького фізико-технічного факультету, нових кафедр і об'єднання нечисленних кафедр». Цьому наказу передувала величезна багаторічна організаційна робота керівництва Харківського фізико-технічного інституту і Університету. 21 листопада 1962 р. ректор університету проф. В. Ф. Лаврушин наказом по ХДУ № 457 довів наказ міністра до відома й керівництва до дії співробітників. До складу факультету увійшли кафедри експериментальної ядерної фізики (завідувач − академік А. К. Вальтер), теоретичної ядерної фізики (завідувач − академік О.І. Ахієзер), прискорювачів (завідувач − доц. О. М. Некрашевич), організована в травні 1962 р. кафедра фізики плазми (завідувач − академік К. Д. Синельников) і нова, створена цим же наказом, кафедра матеріалів реакторобудування (завідувач − академік В. Є. Іванов). Уже 30 листопада 1962 р. деканом нового факультету було призначено Іллю Івановича Залюбовського. 13 березня 1963 р. у зв'язку з відрядженням за кордон доц. І. І. Залюбовського наказом по університету Г. А. Мілютіна було призначено в. о. декана. Це виконання обов'язків тривало майже 16 років. З 1962 р. на перший курс стали приймати 150 «ядерників». 1963 р. вперше відбувся набір студентів на фізико-технічний факультет.

На початку 60-х розпочалися роботи з підготовки до будівництва окремого, фізтехівського, навчального корпусу в с. П’ятихатки. Ідея будівництва навчального корпусу поруч із фізико-технічним інститутом належала керівництву, в першу чергу його директорові К. Д. Синельникову. Влітку 1969 р. факультет почав перебиратися до нового корпусу. Наразі на факультеті діють 4 кафедри. Понад 200 студентів навчаються за бюджетною формою навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» за спеціальністю «прикладна фізика та наноматеріали», а також за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр» за спеціалізаціями: експериментальна ядерна фізика та фізика плазми, прикладна фізика, медична фізика.

Цифри і факти

…За 55 років фізико-технічний Каразінського випустив 3038 спеціалістів. З них кожен третій  захистив дисертацію. Дуже широкою є географія місць роботи випускників: від України до Європи, США… Нещодавно за підтримкою Благодійного фонду випускників ФТФ було випущено декілька відеороликів про успішних випускників факультету та їх діяльність у сучасному науковому процесі.

Ось хроніка останніх лише п’яти років діяльності фізтеху.

…9 серпня 2017 р. випускника ФТФ 1980 р. проф. Ю. В. Слюсаренка рішенням Уряду затверджено до складу Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

…2016 р. випускнику ядерного відділення 1959 р. проф. Г. П. Ковтуну присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки за роботу «Властивості нейтрино і слабкої взаємодії, пошуки ефектів за межами стандартної моделі елементарних частинок».

…2016 р. випускнику ядерного відділення 1958 р. проф. Ю. А. Бережному присуджено премію НАН України імені К. Д. Синельникова за цикл робіт «Теорія дифракційних ядерних процесів» у складі творчого колективу.

…Восени 2015 р. Почесного доктора фізико-технічного факультету, випускника ФТФ 1989 р. К. М. Острікова обрано до Академії Європи (Academia Europaea), до складу якої входять 58 Нобелівських лауреатів!

…2013 р. випускнику ФТФ 1979 р. професору Є. О. Бараннику було присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки за роботу «Прилади та засоби для діагностики та магнітної нанотерапії раку».


Міжнародна асоційована лабораторія LIA IDEATE (Франція-Україна)

Одним із прикладів успішного розвитку міжнародної кооперації в науково-освітній сфері за участю співробітників і студентів фізико-технічного факультету є створена у 2015 р. Міжнародна асоційована лабораторія під назвою “Розробка детекторних систем для експериментів на прискорювачах та технологій для фізики прискорювачів” (LIA IDEATE). До її складу входять 12 науково-дослідницьких лабораторій провідних університетів Франції. Україну в Асоційованій лабораторії, окрім фізико-технічного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна, представляють шість провідних наукових установ. Одним із найважливіших моментів цієї співпраці є підготовка кваліфікованих молодих спеціалістів - студентів та аспірантів. Десять років тому з ініціативи директора Лабораторії лінійних прискорювачів університету Париж-11 професора Акілле Стоккі було започатковано проведення щорічних франко-українських літніх Шкіл із фізики високих енергій для студентів та аспірантів з обох країн. На цих Школах провідні вчені з Франції та України, а також із ЦЕРНу читали лекції та проводили семінари з найбільш актуальних питань сучасної фізики високих енергій та з найсучасніших прискорювальних технологій та детекторних систем. Ці Школи були настільки успішними, що згодом, з франко-українських вони перетворились на Транс-Європейські. Кожна друга така школа сьогодні традиційно відбувається в Україні. У 2013 р. Транс-Європейску Школу з фізики високих енергій приймав Харків.

Раз на два роки проходять франко-українські Зимові Школи з фізики високих енергій. Відбулося вже три таких Школи. Одним із результатів цих Шкіл є виявлення найбільш талановитих студентів, які отримують безпосередній контакт із ученими, що активно працюють в ЦЕРНі та інших європейських наукових центрах. Як правило, такі студенти отримують запрошення на стажування у відповідних університетах Франції. За останні неповні три роки існування Асоційованої лабораторії таке стажування в Лабораторії Лінійних Прискорювачів Університету Париж-11 та в Еколь Політекнік пройшли 8 студентів ФТФ. Четверо з них (Віталій Лісовський, Тетяна Маскалець, Марія Романова та Іван Малієв) вступили там до аспірантури, а Олексій Фомін за два роки спільної франко-української аспірантури підготував і успішно захистив кандидатську дисертацію (PhD). На основі здобутих у дисертації результатів зроблено пропозицію щодо проведення відповідного експерименту на Великому Адронному Колайдері в ЦЕРНі.

Новим, але багатообіцяючим напрямом діяльності Асоційованої лабораторії поступово стає інструментальне забезпечення ядерної медицини. Протягом двох останніх років групи учасників з ННЦ ХФТІ та ФТФ ХНУ отримали декілька грантів від Державного фонду фундаментальних досліджень України та Академії наук України. В цьому році очікується одержання партнерського гранту УНТЦ для створення єдиної експериментальної платформи для розробки і тестування детекторів для ядерної медицини. За результатами спільних досліджень, які проводять українські та французькі вчені в рамках Міжнародної Асоційованої Лабораторії, опубліковано більше десятка статей та зроблено кілька десятків доповідей на міжнародних конференціях.

Сприяння науковій роботі студентів

Сьомий рік поспіль у конкурсі кафедр за напрямом «Сприяння науковій роботі студентів» першу сходинку посідає кафедра теоретичної ядерної фізики та вищої математики ім. О. І. Ахієзера (завідувач проф. В. Д. ХОДУСОВ ділиться секретами успішної роботи). Проф. В. Д. ХОДУСОВ: «Із 3 курсу студента закріплюють за науковими керівниками. На кафедрі викладають 4 професори, академік і член-кореспондент НАНУ, 5 доцентів та асистент. Чимало спеціальних курсів читають співробітники провідних установ, таких як ННЦ ХФТІ, ФНІНТ імені Б. І Вєркіна, Інститут електрофізики та радіаційних технологій НАНУ. Одним із важливих майданчиків взаємодії вчених і студентів є загальнофізичний семінар «Проблеми сучасної фізики». Організований у 2004 р. спільно з академіком М. Ф. Шульгою (нині - генеральний директор ННЦ ХФТІ), семінар відіграє не останню роль у формуванні інтересу студентів до науки. Велику роль відіграє студентська наукова конференція, яка щорічно проходить в листопаді. Зазвичай вона присвячена діяльності певного видатного вченого так чи інакше пов’язаного з факультетом. Студенти виходять на захист диплому з певними науковими здобутками і публікаціями. Наші студенти беруть активну участь у роботі різноманітних Міжнародних шкіл з фізики. Цього року, наприклад, група ТЯ-31 проходила літню навчальну ознайомчу практику саме у таких школах в Італії, Франції, Нідерландах, Ізраїлі, Польщі, Німеччині, Словенії, Фінляндії. Студенти групи ТЯ-41 Біденко Богдан, Булахов Микита, Зацаринна Катерина були на Міжнародній школі з суб’ядерної фізики в Італії, а Івахненко Олег − на Міжнародній школі з квантових конденсованих середовищ у Японії і захищали бакалаврські дипломні роботи через Інтернет по скайпу».

Студентський актив

Заступник декана з навчальної роботи Н. В. Попенко: «Наші студенти традиційно є дуже активними. «Наукові старти» Центру довузівської освіти, «Ніч науки», «Наукові пікніки», «Цікава наука з Ландау-центром», День відкритих дверей, участь у проведенні міських та обласних учнівських олімпіад з фізики, конкурс першокурсників «AlmaMater», конкурс на кращу групу, конкурси «Містер-Університет» та «Красуня університету», День факультету − всюди беруть участь наші студенти. Серед найактивніших учасників: Юлія Балькова, Олександр Бурлаєнко, Кирило Геращенко, Олексій Лук’янчук, Вероніка Ліпатова, Юрій Обозний, Давид Дроздов, Дмитро Кондак, Орина Іваштенко, Влад Унукович, Дар’я Распопова, Микита Кізілов, Руслан Тимченко, Антон Чаркін-Горбулін, Анастасія Чеховська, Денис Горох, Леонід Ілюшин, Валерія Круглова…

Особливе місце для кожного студента факультету стала кімната відпочинку на першому поверсі, де можна відпочити, приготувати собі гарячі напої, розігріти їжу та просто поспілкуватися. Минулий навчальний рік запам’ятався студентам зміною правил призначення академічних стипендій.  І тут варто зазначити, що керівники студентського самоврядування факультету Руслан Тимченко, Денис Горох та Микита Кізілов відповідально провели цю кропітку роботу».

Студентський декан факультету Руслан Тимченко: «Студенти проявили ініціативу з проведення підготовчих курсів з математики для першокурсників. У ролі викладачів себе відчули другокурсники і більш досвідчений 3-ий курс. Першокурсникам у нас подобається».

Студентська наука

Студентське наукове товариство факультету за участі доц. О. А. Голубова організувало семінар «Вечірній фізтех». На семінарі з цікавими доповідями виступають провідні учені. Зустрічі відбуваються щотижня. І вже є перші результати. З ініціативи О. А. Голубова вийшли друком чотири статті в журналі «Фізика в школах України» за участі студентів. Голова СНТ Микита Кизилов: «Ініціатива карається, але не на фізтесі! Якщо справа гарна, допоможуть і організувати, і провести, і прорекламувати».

Закордонні практики

Студенти фізико-технічного факультету мають широкий досвід закордонних практик. Наприклад, студенти 6 та 4 курсів Максим Люль і Тарас Горбатюк брали участь у Транс-Європейській школі з фізики високих енергій у Словенії. Максим Люль був учасником Літньої школи з фізики елементарних частинок у м. Трієст, Італія. Там Максим був єдиним учасником з України та Росії. Школа зібрала учасників з усього світу

У м. Брайтон (Великобританія) проходила 21-а міжнародна конференції з імпульсної потужності, учасником якої став аспірант Ярослав Гречко. Кількість учасників конференції налічувала близько 500 осіб, при цьому − Ярослав був єдиним представником з України.

Трибуна декана

Проф. І. О. ГІРКА: «Пишаюся випускниками факультету та студентами, які гідно продовжують їхню наукову традицію. Влітку 2015 року студент кафедри ядерної та медичної фізики Віталій Лісовський виграв конкурс на участь у літній студентській програмі ЦЕРНу (CERN Summer Student Program). Доповідь Віталія про результати роботи в колаборації LHCb було визнано найкращою серед кількох десятків студентів, що працювали на базі LHCb − за що йому було присуджено Moritz Karbach Prize. 22 жовтня 2015 року приз за кращу студентську дослідницьку роботу, виконану в лабораторії Ecole Polytechnique, Париж, здобув Іван Малійов, студент 6-го курсу кафедри ядерної та медичної фізики ФТФ.

З дев’яти міжнародних студентських турнірів фізиків, які відбулися дотепер, чотири рази Україну представляла команда студентів фізтеху. 2011 року в м. Долгопрудному Московської області (МФТІ) наші студенти здобули золото; 2014 у Лозанні (Ecole polytechnique federale de Lausanne) − срібло; 2015 року у Варшаві (Варшавський університет) та 2017 року в Ґетеборзі (Chalmers tekniska hogskola) наші студенти вибороли перші місця».

 

Сторінку підготувала Таїсія ЄРОХІНА.