Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ви запитували

Монети на честь Каразінського

ВІД РЕДАКЦІЇ. Національний банк України випустив 23 ювілейні монети на честь Харківського університету і його вихованців. Серед них − монети з серії «Видатні особистості», присвячені Михайлу Грушевському, Миколі Костомарову, Михайлу Петренку, Леву Ландау,  Михайлу Остроградському, Борису Мартосу, Михайлу Дерегус, та іншим, а також − дві ювілейні монети до 200-річчя університету.

Директор Центру краєзнавства імені академіка Петра Тронька, проф. С. М. КУДЕЛКО: «Однією з перших було випущено монету у 2000 р., присвячену видатному українському письменнику та громадському діячу О. Т. Гончару (3.04.1918 − 14.07.1995 рр.), сторічний ювілей якого ми будемо відзначати у наступному році. На честь університету багато різних відзнак. Найближчим часом чекаємо на вихід альбому «Університет в образотворчому мистецтві», де будуть представлені монети, медалі, картини тощо, які пов’язані з університетом та його діячами. Крім того, Каразінський відображений у фалеристиці   та сфрагістиці (наука про печатки)».

В. М. ПРОЦЕНКО, співробітник Центру краєзнавства імені академіка Петра Тронька: «Колекція монет збиралася довгий час силами ТронькоЦентру. Остання монета, що увійшла в обіг, була присвячена 200-річчю від дня народження випускника Харківського університету поета-романтика Михайла Петренка (1817-1862). Як відомо, він є автором всесвітньо відомої пісні "Дивлюсь я на небо та й думку гадаю".  Цікавою були дві монети (одна з них зі срібла) до 200-річчя Харківського університету. На аверсі монет розміщено символічне зображення Сонячної системи як частини Всесвіту, у якій є «планета знань» (на срібній монеті − це вставка з фіаніту), над нею праворуч півколом − напис: «РОЗУМ» • «ЗНАННЯ» • «МАЙБУТНЄ», ліворуч угорі − малий Державний Герб України та написи: «2 ГРИВНІ»/ «УКРАЇНА 2004». На обох монетах − логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі верхній частині монетного поля зображено сучасну будівлю університету, а в нижній − у дзеркальному відображенні його старий Головний корпус та розміщено круговий напис «ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. В. Н.КАРАЗІНА • 200 РОКІВ». Ця монета належить до серії «Вищі навчальні заклади України».

− Окрім грошових знаків, − розповідає заступник директора ТронькоЦентру канд. іст. наук О. І. ВОВК, − випущених на честь осіб, чиї долі були пов'язані з Харківським університетом, наша колекція нараховує марки, конверти, медалі... ТронькоЦентр декілька разів робив онлайн-виставки зразків цих колекцій.

Таїсія ЄРОХІНА.