Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Як ми встановлювали рекорд!

Подвійний Каразінський, будь ласка!

ВІД РЕДАКЦІЇ. Студенти і викладачі нашого університету майже вдвічі перевершили рекорд України з виконання духовного гімну.

Микола Лисенко − знакова особистість для нашого університету. 1885 року вихованець Харківського університету написав урочистий твір, який нині вважається духовним гімном України. Цьогоріч виповнилося 175 років від дня народження українського майстра. Із такої нагоди керівництво університету вирішило провести мистецьку акцію − наймасовіше виконання «Молитви за Україну» у форматі Open Air.

«Ідея не виникла раптово, − розповідає ректор університету академік В. С. Бакіров. − Ми відшукали небанальний спосіб відзначити річницю народження Миколи Лисенка і поступово спланували встановити рекорд із виконання його твору. Проте не рекорд головне. Для нас це − духовна акція єднання у непрості для України часи».

Кількість учасників від кожного факультету залежала від його наповненості студентами. До учасників акції також рахували викладачів, співаків хорів та вихованців університету.

Фіксувала рекорд представник Національного Реєстру Рекордів України Лана Вєтрова. Нагадаємо, Лана вже приїздила до Харкова цього літа для фіксування масового спортивного рекорду у парку Горького.

Після репетиції почалася сама подія. Диригентом виступив художній керівник Академічного хору ХНУ імені В. Н. Каразіна Андрій Сиротенко. Досвід дозволяє йому не боятися кількості співаків: «Я диригую хором, який складається щонайменше з сорока чоловік. Якщо можна об’єднати сорок чоловік, можна об’єднати три тисячі. Кожен співець відчуває емоційний посил диригента».

Після емоційного виконання гімну Лана Вєтрова зафіксувала рекорд. Одночасно молитву співали 4624 людини. Людей, що не співали, або забули слова, волонтери не рахували. Тож, рекорд було побито майже вдвічі.

Нагадаємо, минулий рекорд встановили цього року в Трускавці. Тоді твір Лисенка одночасно виконували 2843 співці.

Роман ДЯЧЕНКО, наш спеціальний   кореспондент.