Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Зверніть увагу!

"Двоє зі скриньки" - а обличчя різні

ВІД РЕДАКЦІЇ: Ви помітили, що відтепер в холі Головного корпусу університету є барельєфи-близнюки, а скоріше - двійнята. У вересні з'явилась друга частина барельєфу, над яким працювала художниця Наталія СУХАНОВА.


Другий барельєф, як і перший, присвячено видатним вченим і громадським діячам, які були пов'язані з університетом. Проте на новому панно зображено вже постаті ХХ століття.

Наталія Суханова: "Важко говорити про композицію, втім, як і про все, що стосується роботи. Напевно, має пройти час, щоб можна було спокійно дивитися на панно, тим більше говорити про нього, аналізувати. Композиція будувалася більше інтуїтивно, але знала точно, що М.П. Барабашов буде в центрі, а поруч з ним Іоан Максимович і А. В. Погорєлов. Розмістити М. П. Барабашова в центрі, разом з І.М.Буланкіним порадив професор С. М. Куделко.

Про відмінності між барельєфами краще відповість глядач, скажу тільки, що обидва було напрочуд цікаво створювати. На другому панно хотілося показати вчених звичайними простими людьми, без жодного пафосу і величі. Мені здається, що в простоті й близькості до людей виявляється внутрішня сила і велич талановитої людини.

Працювати в університеті для мене велика честь, знаходитися в стінах величної будівлі, спілкуватися з розумними й талановитими людьми - стимулює і надихає мене".

Д. КАЛЬНІЦЬКА.