Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Для майбутнього!

(Харківський ліцей № 27)


Класичний Каразінський Університет активно співпрацює із Харківським фізико-математичним ліцеєм № 27. Про багаторічну співпрацю  детально розповідає  Марина Олександрівна ПЕТРАКОВА, заступник директора ліцею.
- Ліцей № 27 – один з кращих ліцеїв міста з підготовки майбутніх спеціалістів природничого профілю. Це сучасний навчальний комплекс із розвинутою інфраструктурою, що має все необхідне для виховання творчо мислячих обдарованих дітей. Ліцей має розвинуту матеріальну базу, яка постійно розширюється й удосконалюється: обладнані навчальні кабінети, два сучасних комп’ютерних класи на 15 учнівських місць кожний, доступ в Інтернет. В ліцеї є свій видавничий центр. Видаються газета «Вісник ліцею», навчальна і методична література. Вчителі ліцею є авторами підручників, довідників, збірників задач і тестів, що завоювали популярність в усій Україні. Цих видань близько семи десятків. Багато з них рекомендовані Міністерством освіти і науки України до використання в школах. Серед випускників ліцею — академік В. П. СЕМИНОЖЕНКО, президент банку «Грант» академік С. В. СИМОВ’ЯН, доктори фізико-математичних наук М. В. МЕНШИКОВ, О. М. КАРМИНСЬКИЙ (Москва), Д. ГУРАРІЙ (США), В. М. КУКЛІН, І. В. КРІВЕ (Харків) і ще сотні кандидатів та десятки докторів наук.
Ліцей співпрацює з університетом практично з часів свого заснування. За цей час  сформувалися і свої форми  роботи. Наші вчителі опікуються  Малим університетом, там працюють постійно С. А. ЛІФШИЦ, І. М. ГЕЛЬФГАТ, Г. В. ГОРДЕВСЬКА, М. В. ЛАДИЖЕНСЬКА. Традиційним стало проведення змагань «Наукові старти» для учнів 5-8 класів, їх проводять почергово на базі ліцею та університету. В журі  зазвичай присутні викладачі університету з мехмату, фізико-технічного, фізичного факультету, студенти, аспіранти та наші кращі учні старших класів. Вже протягом двох років за підтримки університету ми проводимо Усну олімпіаду для випускників четвертих класів. Щорічно викладачі університету проводять зустрічі з учнями ліцею, цього року на таку зустріч вирішили покликати ще й батьків наших учнів. Традиційно  більшістю робіт наших учнів для МАН керують викладачі університету, студенти старшокурсники,  аспіранти. Вже вісімнадцять років поспіль за підтримки Університету ми проводимо турніри Юних фізиків та Юних математиків.
Така співпраця дає свої плоди, адже щороку третина всіх випускників ліцею вступає саме до Університету. Ні для кого не секрет, що саме в нашому ліцеї навчаються найкращі знавці математики та фізики, виховані на університетських змаганнях.
Тетяна ЛАВИНСЬКА, випускниця ліцею, медалістка: «Всі змагання, турніри, які проводилися в ліцеї впродовж років мого навчання, не пройшли повз мене: я брала участь в «Наукових стартах», потім була членом журі цих змагань, брала участь в турнірах Юних математиків. Все це дало мені можливість збагатити мої знання, ставитися до вирішення задач творчо, це спонукало мене ще більше цікавитися математикою. І вже цього року я виборола друге місце на Всеукраїнській олімпіаді з математики, потім пройшла відбір на Міжнародну олімпіаду, яка проходила влітку в Астані, на олімпіаді я виборола бронзу. Цьогорічне тестування показало, що всі мої старання не були даремними, адже я склала тестування на двісті балів! Я завжди хотіла стати студенткою університету. Я це давно вирішила, не тільки тому, що цей університет є одним з найпрестижніших ВНЗ України, а й тому, що я ще зі шкільних років знала багатьох викладачів університету, які співпрацювали з нашим ліцеєм під час численних конкурсів, я бачила, що вони справжні професіонали та фанати своєї справи, а навчатися у таких людей – одне задоволення і гарантія якості. Тепер моя мрія стала реальністю, адже я вступила на ММФ».


А. ЧАЛА, наш спецкор.