Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інтерв’ю в номер

 

У плановому режимі

ВІД РЕДАКЦІЇ. Вступна кампанія-2017 завершилася. Вона була непростою і неоднозначною. Про це йшла розмова на засіданні серпневої Вченої ради університету. За традицією вміщуємо для вас інтерв’ю про перебіг цьогорічної вступної кампанії, її «плюси та мінуси», із відповідальним секретарем приймальної комісії доц. О.О. АНОЩЕНКО.

- Ольго Олексіївно, Ваші враження від нинішньої вступної кампанії? Чим вона відрізнялася від минулорічної?

-  Цього року ми всі разом проживали впровадження нового програмного  забезпечення Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Оскільки це програмне  забезпечення створювалося у короткий термін, відповідно воно мало низку недоліків. Хоча і був невеликий шанс, що база відразу ефективно запрацює, але наші надії не справдилися. Недолугість у розробці  ЄДЕБО додавала чимало клопоту приймальним комісіям. Уже з перших днів від початку перебігу вступної кампанії,  ми всі на собі відчули нестабільну та некоректну роботу ЄДЕБО (оператори та адміністратори  вузів не могли нормально працювати ні в робочий час, ні у позаробочий чи навіть вихідні дні).  Виникли проблеми зі створенням електронних кабінетів абітурієнтів,  з обробкою персональних даних у Єдиній державній електронній базі,  зіштовхнулися з тим, що заяви про допуск до участі в конкурсі на навчання до вищого навчального закладу, подані в електронній формі, містили неповну інформацію, необхідну для їх розгляду навчальним закладом (відсутній конкурсний бал тощо), відсутність можливості перевірити правильність середнього балу атестату, багато проблем з сільським коефіцієнтом. Але вже за тиждень ми подолали проблемні бар’єри нинішньої вступної компанії та налагодили  нормальний графік роботи.  Зазначимо основні моменти, які відрізняли її від попереднього року. Як і передбачалось, кількість зарахованих на бюджетні місця зменшилась приблизно на 200 осіб. Адже цього року   кількість вступників загалом скоротилася і  кількість місць державного замовлення суттєво зменшилась за деякими спеціальностями та по всій країні у цілому. Наразі спостерігаємо, що в сумі бюджетників та контрактників станом на 1 вересня ми матимемо  ту ж саму кількість, як і минулого року.

- Ольго Олексіївно, тож скільки першокурсників зараховано до університету цього року? Скільки було подано заяв на вступ до бакалавріату?

- Від вступників на навчання для здобуття ступеня бакалавра за денною формою  було подано 20548 заяв, за заочною формою навчання – 1820 заяв, зараховано на навчання за денною формою на місця державного замовлення 1028 осіб, за контрактом – 926 осіб,  за заочною формою: 18 осіб вступили на місця державного замовлення і 178  за контрактом.

- Які спеціальності були найпопулярнішими серед українських абітурієнтів? На які з них був найбільший конкурс у Каразінському університеті?

- Цього року нічого нового не відбувалося. Як завжди, це всі освітні програми, у назві яких присутнє слово «міжнародний»: «Міжнародні відносини та регіональні студії», «Міжнародна інформація та міжнародні комунікації», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародна економіка», «Міжнародне право», а також «Готельно-ресторанна справа», «Туризм», «Право», «Медицина». При вступі на природничо-математичні напрями абітурієнти надавали перевагу спеціальності «Комп’ютерні науки».

- Які були нововведення у роботі Приймальної комісії?

- Принципових нововведень не було. Хіба що нова формула обрахування конкурсного балу вступників на перший курс на основі повної загальної середньої освіти. До неї входив сільський коефіцієнт, галузевий коефіцієнт, регіональний коефіцієнт. При чому варто уточнити, що галузевий і регіональний коефіцієнти встановлювалися системою автоматично, а право на сільський коефіцієнт, яке вступник вносив самостійно, повинна була перевіряти приймальна комісія. Серед нововведень цьогорічної вступної кампанії можна зазначити також те, що скоротилась кількість заяв для вступу на місця державного замовлення (з 15 до 9), і той факт, що вступники на заочну форму навчання на місця державного замовлення також подавали заяви в електронній формі

- Ольго Олексіївно, чи виникали проблеми з пільговими категоріями?

- Дуже мало залишилося категорій вступників, які раніше називалися «пільговиками»... Зараз є тільки вступ за квотами. У цю категорію потрапили учасники бойових дій, діти-сироти і особи з їх числа та особи, які були звільнені від складання ЗНО за станом здоров‘я. Цього року було подано 75 заяв від абітурієнтів , які мали право на квоту, більшість з них зараховані одразу або переведені на місця держзамовлення, що залишилися вільними.

- Розкажіть про абітурієнтів, а нині студентів, якими університет може пишатися?

- Студентами факультету математики і інформатики стали володар срібної медалі Міжнародної олімпіади з математики Олег Руденко та володарка срібної медалі Міжнародної олімпіади з фізики Вікторія Ковальова, а на хімічний факультет вступив володар бронзової медалі Міжнародної олімпіади з хімії Олександр Коломієць. До університету вступили 8 переможців ІІІ-го етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту робіт учнів-членів Малої академії наук України і 9 переможців ІV-го етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад.

- Чи враховуються досягнення цих школярів при вступі до вищих навчальних закладів?

- Відповідно до Умов прийому на навчання 2017 року переможцям ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів і переможцям  ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту робіт учнів-членів МАН автоматично нараховується  10 додаткових  балів до їх конкурсного бала. А учасникам міжнародного олімпіад з двох конкурсних предметів встановлюється 200 балів.

- Ольго Олексіївно, чи задоволені результатами вступної кампанії?

-  Особливість вступної кампанії-2017 - усе здійснилося! На наше загальне щастя, ми провели вступну кампанію майже в плановому режимі!

Спілкувалася Ліна ТИМАРСЬКА.