П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Зупинена мить-2017

 

У десятці!

Харківський Каразінський увійшов до 10 кращих ВУЗів України за оцінками роботодавців. Очолив рейтинг Київський університет, за ним - Київський політех, Могилянка, Львівський університет, Львівська політехніка…

 

Відзначено нагородами

Національної спілки краєзнавців України вчених Каразінського університету. У липні відбувся пленум Національної спілки краєзнавців України. Захід зібрав керівників обласних організацій Спілки, вчених-краєзнавців, громадських діячів. У рамках пленуму відбулося урочисте вручення нагород Національної спілки краєзнавців України. Серед нагороджених і науковці Каразінського університету - ректор, академік В. С  Бакіров, відзначений  Премією імені академіка Петра Тронька, директор Центру краєзнавства імені академіка Петра Тронька, проф. С.М. Куделко та завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології, проф. С.І. Посохов - Почесними грамотами Національної спілки краєзнавців України.

 

Каразінці Малого Каразінського,

учні Малого Каразінського університету, привезли влітку до Харкова  ПЕРЕМОГУ на Міжнародній математичній олімпіаді, що проходила 12-22 липня 2017 р. у м. Ріо-де-Жанейро (Бразилія): 58-а Міжнародна математична олімпіада (ІМО) зібрала 615 школярів зі 111 країн світу. Серед шести учасників української команди троє - представники Малого Каразінського університету: випускники десятого класу Нго Нгок Тхай Шон, Роман Сарапін і Олег Руденко, який цього року закінчив Харківський фізико-математичний ліцей № 27 та вступив до Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. За результатами конкурсних змагань Нго Нгок Тхай Шон та Олег Руденко завоювали срібні медалі, а Роман Сарапін отримав бронзову медаль. ЧИТАЙТЕ у номері інтерв’ю із першокурсником мехмату О.Руденком.

 

 

200-річчя Михайла Петренка,

випускника Каразінського університету, (1817-1862) університет  відзначив по-особливому:  Національний банк України ввів у обіг ювілейну монету, присвячену ювілею поета-романтика, автора всесвітньо відомої пісні «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю». Монета номіналом 2 гривні продовжує серію «Видатні особистості України». На аверсі монети зображено курган, український степ і кам’яна баба, на якій сидить сокіл, на реверсі - сокіл у польоті. Тираж монети - 35 тисяч штук, вона виготовлена з нейзильберу. Це вже 23 ювілейна монета, випущена Національним банком України на честь Харківського університету та його вихованців.

 

15-ий урочистий випуск-2017

Традиція урочистого випуску вихованців існує у Каразінському 15 років. Отож, нинішній 15-ий  урочистий випуск студентів цьогоріч наш ВНЗ «поставив на крило»: 2158 бакалаврів, 252 спеціаліста та 776 магістрів. З відзнакою закінчили навчання 160 бакалаврів, 40 спеціалістів та 227 магістрів. Традиційна хода від Каразінського університету до Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка. До випускників з вітальним словом звернулися: ректор університету, академік В. С. Бакіров, голова Харківської обласної державної адміністрації Ю. О. Світлична, президент Асоціації випускників Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, голова Північно-Східного наукового центру Національної академії наук України і Міністерства освіти і науки України, академік В. П. Семиноженко. 

Подякою голови Харківської обласної державної адміністрації нагородили випускника факультету комп’ютерних наук Євгенія Семенка. Найкращі випускники 20-ти факультетів університету отримали медалі за відмінне навчання, видатні досягнення у науковій діяльності та активну участь у громадському житті.

Підписано договір про співробітництво

між Каразінським університетом та Університетом Ланьчжоу. На другому засіданні українсько-китайської підкомісії з питань співробітництва в галузі освіти Комісії зі співробітництва між Україною та Китайською Народною Республікою, де співголови - Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та Міністр освіти Китаю Чень Баошен, Харківський університет імені В.Н. Каразіна представляв ректор, академік В. С.  Бакіров. Одночасно працював другий Форум ректорів українських і китайських університетів, де його учасники мали змогу поділитися здобутками у галузях освіти і науки та представити можливості університетів. Відбулася урочиста церемонія підписання договорів про співробітництво між українськими та китайськими університетами: від Каразінського університету - ректор, академік В. С.  Бакіров, від Університету Ланьчжоу - ректор, професор Ван Чен. При підписанні Договору про співробітництво були присутні  міністри Лілія Гриневич та Чень Баошен.

 

Спорт

У кращого університету держави і спортивні досягнення - найвищі! Студентка 5 курсу соціологічного факультету Каразінського, майстер спорту України міжнародного класу  Марина ЛИТОВЧЕНКО у червні на Міжнародному турнірі з настільного тенісу серед спортсменів з обмеженими можливостями стала срібним призером у командних змаганнях, а в особистому турнірі посіла третє місце. І Марина, і її тренер старший викладач кафедри фізичного виховання та спорту Олена КОВТУН - МОЛОДЦІ! Дякуємо за труд і за досягнення.

Мить зупиняв О.ДЕУС.