Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювілеї

 

Вихованець класичного університету

ВІД РЕДАКЦІЇ. Коли верстався номер газети «Харківський університет», до університету надійшла радісна звістка. Почесного доктора університету, героя нашої статті, вихованця університету, всесвітньовідомого математика, академіка Володимира Олександровича МАРЧЕНКА нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня. Пишаємося! Вітаємо!

Відбулася V Міжнародна конференція «Аналіз і математична фізика», присвячена 95-річчю академіка Володимира Олександровича МАРЧЕНКА та сторіччю Національної академії наук України. Володимир Олександрович Марченко відомий своїми науковими працями у галузі математичної фізики, математичного аналізу, диференціальних рівнянь. Він є академіком Національної академії наук України, академіком Російської академії наук, членом Норвезького королівського товариства наук і літератури, почесним  доктором  Сорбонни. З 1939 р. до 1941 р. навчався на математико-механічному і фізичному факультетах Ленінградського державного університету. Впродовж 1943-1945 рр. здобував знання на фізико-математичному факультеті Харківського університету. У 1951 році захистив докторську дисертацію, а вже наступного року став професором у рідній alma mater. З 1961 року почав працювати в Фізико-технічному інституті низьких температур АН УРСР, де завідував відділом математичної фізики.

Цьогорічну конференцію відвідали математики з 14 країн (Норвегія, Австрія, Франція, Німеччина, США, Ізраїль та ін.). Випускники Каразінського університету, Леонід Берлянд, професор Університету штату Пенсильванія (США), Михайло Содін, професор Тель-Авівського університету (Ізраїль). А поруч із Володимиром Олександровичем весь час знаходилася його донька Тетяна Місюра. Своїми враженнями про визначного математика з нами поділився проф. Г. М. ЖОЛТКЕВИЧ, декан факультету математики і інформатики:

«Сьогодні Володимир Олександрович  є найвидатнішим математиком в Україні. Він завжди допомагав у будь-якій справі, ніколи не зловживав своїм науковим авторитетом. Крім того, він є чудовою особистістю, як то кажуть, людина з великої літери. Я ще студентом відвідував його семінари з актуальних проблем математичної фізики. До цьогорічного ювілею за ініціативою ректора,  академіка Віля Савбановича Бакірова, був виданий альбом «Володимир Олександрович Марченко і Харківський університет».

Нині на V Міжнародній конференції обговорювалися проблеми математичного аналізу та математичної фізики. Загалом це два основні напрямки математики, які характерні для харківської математичної школи, яка прославляється завдяки роботам Володимира Олександровича Марченка та його учнів.  Ця традиція розпочалася ще з часів Тимофія Федоровича Осиповського, який навчав Михайла Васильовича Остроградського. Останній є одним з перших математичних фізиків, відома його формула (Гауса - Остроградського) і досі широко використовується. Перш за все хочу відзначити, що одним з гостей цьогорічного заходу був Баррі Саймон, який є професором Каліфорнійського технологічного інституту. Цілі покоління математиків виховувалися на його 18-ти томних виданнях „Методи сучасної математичної фізики“».

К. БОНДАР.

 

 

«Фігуровці» - 60!

Спортивно-оздоровчий табір «Фігуровка» Каразінского університету відзначив улітку своє  60-річчя. Наша улюблена «Фігуровка» -  один із перших студентських таборів України, який народився у 1957 р. Хто не бував у таборі, той не знав справжнього студентства… Табір люблять і ним захоплюється не одне покоління каразінців - студентів, викладачів, співробітників Харківського університету та членів їхніх родин. Тут вони щороку відпочивають у мальовничому куточку Харківської області - біля Сіверського Дінця. Чисте повітря, прозора вода, сосновий ліс - усе це дає змогу оздоровлюватися після напруженого навчального року. З нагоди річниці заснування табору адміністрацію та співробітників було нагороджено подяками від профспілкових організацій та  грамотою  ректора, академіка В.С.Бакірова.  ЧИТАЙТЕ в наступних номерах спеціальний репортаж нашого кореспондента.