П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Пишаємося!

До Наукового комітету

Національної ради з питань розвитку науки і технологій обрано перший склад. Пишаємося, що до нього увійшли проф. М. О. Мчедлов-Петросян, завідувач кафедри фізичної хімії хімічного факультету Каразінського університету, («Природничі науки фізико-математичного та хімічного профілю, науки про Землю») та проф. С. Ю. Утєвський (кафедра зоології та екології тварин біологічного факультету Каразінського університету, «Науки про життя, медичні науки і пов’язані з ними технології»). До резервного складу комітету залучено професора кафедри ядерної та медичної фізики фізико-технічного факультету Г. П. Горбенко. До Наукового комітету Національної ради з питань науки і технологій увійшло 24 вчених. Основною функцією Наукового комітету є контроль за діяльністю Національного фонду досліджень, головним завданням якого є грантова підтримка наукових досліджень і розробок як для окремих вчених, так і для колективів та інституцій. Це сприятиме функціонуванню прозорої та зрозумілої системи фінансування науки. Відбір членів проводив Ідентифікаційний комітет, який складався з 6-ти іноземних та 3-х вітчизняних провідних науковців. Серед них − і професор Ю. Г. Шкуратов, завідувач кафедри астрономії та космічної інформатики фізичного факультету Каразінського університету: «При відборі членів комітету ми намагалися оцінювати не лише показники затребуваності робіт науковця. Головне, що має робити комітет, − правильно розподіляти фінансові потоки на провадження наукових досліджень, що є дуже важливим напрямком, адже обрані члени комітету є визнаними фахівцями на міжнародному рівні, які можуть мислити з позиції інтересів держави, а не власних амбіцій. Сподіваюся, що фахівці, які увійшли до складу комітету, зможуть налагодити комунікацію між урядом та представниками наукової спільноти і пояснити чиновникам, наскільки важлива наука. Це своєрідний канал впливу, який необхідно грамотно використовувати. Сподіваюся, це буде зроблено, бо члени комітету −  видатні вчені, найкращі в Україні».

ЩОБ ВИ ЗНАЛИ. Загалом до Наукового комітету було висунуто 71 кандидат, з яких 50 представляли Київ, 9 − Харків, 4 − Львів та ін.