П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Квітень-2017

Тиждень кар’єри: досвід випускників, актуальні вакансії

ВІД РЕДАКЦІЇ. Удруге за ініціативи Навчального центру практичної підготовки і працевлаштування Управління якості освіти в університеті проходив «Тиждень кар’єри». Упродовж п’яти днів на факультетах відбувалися майстер-класи, тренінги, презентації роботодавців, працювало містечко Центру зайнятості. Пройшов і традиційний ярмарок вакансій, де зустрілися представники сорока компаній-учасників (вісім з яких − ІТ) та понад тисяча студентів.

− Було приємно, що цього року до участі у заході долучилися багато факультетів, які провели низку заходів, враховуючи свою специфіку, − зазначає Д. О. ЛОБАНОВ, директор центру практичної підготовки і працевлаштування університету. − Так, на екологічний, факультет математики і інформатики, факультет іноземних мов, геології, географії, рекреації і туризму завітали випускники, які на власному прикладі розповіли, як за спеціальністю досягти певних висот у кар’єрі. На факультеті психології пройшли майстер-класи та тренінги на тему «Як розвиватися у професії молодим психологам»; на економічному факультеті − низка презентацій роботодавців у секції «Service&Sales» та «Financial and IT sector». До факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем завітали представники науково-дослідних інститутів та ІТ-компаній.

− Які компанії користуються популярністю серед студентів?

− ІТ-компанія «NIX Solutions», основним напрямком роботи якої є розробка програмного забезпечення, а продаж програмних продуктів є підтримуючим процесом в компанії. Фірма має великі навчальні програми, вони охоче співпрацюють зі студентами. Також «САН ІнБев Україна», «Nestle» та різні контакт-центри, що спеціалізуються на підробітку для студентів, тобто дають можливість поєднувати роботу з навчанням. Усі заходи проходили в рамках «Тижня кар’єри». Кожен роботодавець робив міні-презентації своїх кар’єрних можливостей, а студенти могли ставити питання. На відміну від ярмарку вакансій, такий формат дає змогу студентам познайомитись із меншою кількістю роботодавців, але в них з’являється більше часу на з’ясування умов працевлаштування.

− А що Ви  пропонуєте для гуманітаріїв-філологів?

− Наприклад, компанія «Promodo» займається сферою інтернет-маркетингу і вони пропонують вакансії копірайтера, роботу з пошуковою оптимізацією та різні текстові завдання. Теж саме пропонує й «City Sites». Компанія «Новий стиль» шукає журналістів для написання матеріалів у корпоративні видання. Студенти-філологи можуть знайти підробіток й у різних контакт-центрах, у компанії мобільного маркетингу «AppAve» чи в аутсорсінговому контактному центрі «Global Bilgi».

Аліна МОНЯ, четвертокурсниця факультету психології щороку відвідує ярмарок вакансій. Студентка шукає підробіток аби по закінченню університету мати вже досвід роботи: «Нарешті з’явилися пропозиції й для моєї спеціальності. Приміром, спеціалізований центр для дітей з особливостями розвитку «Ладо» пропонує роботу з дітьми, а компанія  «NIX Solutions» − вакансію психолога чи помічника психолога».

А. МАЙСЬКА.

 

Два роки «Текстурі»

ВІД РЕДАКЦІЇ. Каразінська літературна студія на філологічному відзначила свій дворічний ювілей. Літературна студія на філфаці існувала споконвіку. А «Текстура» відродила студію саме два роки тому. І  сприяла цьому нині шестикурсниця філологічного факультету, відділення «Російської мови та літератури», Марія ВАРЛИГІНА.

Марія: «Мені хотілося, щоб відбувалися регулярні зустрічі, аби літературна студія перетворилася на осередок спілкування. Щоб був  внесений певний науковий та аналітичний підхід в літературну діяльність. Мене підтримав кандидат філологічних наук, доцент Григорій Олегович Савчук. Оскільки ще в школі я відвідувала обласну літературну студію «Зав’язь», яку очолює Тараненко Ольга Степанівна, то  вже мала досвід у сфері подібних зібрань. Звідти я почерпнула для себе критичне  ставлення до літературної творчості, вміння аналізувати твори…».

На першому зібранні учасників було лише шестеро, сьогодні  їх  двадцять. В основному, це студенти та аспіранти. Організатори «Текстурних» зібрань обирають теми, які можна було б аналізувати на засадах сучасності та минулого в літературі. В 2016 р. літературна студія організовувала два вечора, на яких декламувалася власна творчість студентів. Літературні презентації молодих авторів проходять за підтримки рівненської поетеси Вікторії Дикобраз, харківських членів НСПУ Світлани Ринкевич та Анастасії Шевцової і студентки філфаку Світлани Гужви. На лекції-дискусії «Сам видав»  Анастасія Литвиненко відкрила студентам секрети видання власних творів. Також студія провела для студентів-іноземців літературні читання «Поезія без меж». Ідеєю заходу стало читання творів мовою оригіналу та у перекладі (чужому та власному). Отож, «Текстура» чекає на поціновувачів літератури. Приходьте! Не пошкодуєте.

 

Дар’я СКУБ, студкор.