Вівторок, квітня 16, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Пам'ять

Юрій Володимирович ГАНДЕЛЬ


1 квітня на 83-му році пішов із життя один із відомих математиків України, професорів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Юрій Володимирович Гандель. Вся його викладацька, наукова та громадська діяльність пов'язана з Харківським університетом, в якому він понад 50 років працював на кафедрі математичної фізики та обчислювальної математики механіко-математичного факультету (факультету математики і інформатики).

Разом з Наумом Іллічем Ахієзером, відомим математиком, Ю. В. Гандель стояв біля витоків створення першої в Україні фізико-математичної школи, де викладав спецкурси, готував школярів до участі у міжнародних, всесоюзних, республіканських олімпіадах. А його учні завжди виборювали призові місця.

Талановитий вчений Юрій Володимирович створив в університеті наукову школу «Дискретні особливості в задачах математичної фізики», а науковий семінар, яким він керував, набув міжнародного визнання. Лекції професор читав з артистичною витонченістю, зрозуміло і просто, тому він привертав увагу у більшості талановитої молоді, а його учнів можна зустріти по всьому світу. Він завжди відрізнявся добротою і винятковою порядністю, був готовий прийти на допомогу, дати пораду. У 2005 році йому було присвоєно звання «Заслужений працівник освіти України». Ю. В. Гандель був Senior Member всесвітньої організації IEEE, членом редколегій низки наукових видань, неодноразово входив до оргкомітетів міжнародних симпозіумів та конференцій. Йому належать понад 200 наукових праць. Світла пам'ять!

Співробітники факультету математики і інформатики.

 

Катерина Григорівна Гавриш (1925 − 2017)


На 93-му році пішла з життя університетський викладач, науковець Катерина Григорівна Гавриш, яка понад 40 років присвятила Харківському університету. Ветеран Другої світової війни, Катерина Григорівна прожила довге, сповнене подіями життя, яке відбивало історію країни. Вона народилася 30 листопада 1925 року у Запорізькій області, дитинство провела на хуторі Роза, що на Донеччині, де і закінчила 9 класів. У 1941 році сімнадцятирічна Катерина пішла добровольцем до армії, пройшла всю війну радистом-розвідником, була нагороджена за бойові заслуги. Після війни 1946 року вступила до Харківського університету на фізико-математичний факультет, згодом продовжила навчання на біологічному факультеті, закінчивши який пов’язала своє наукове життя з філософією, спочатку вступивши до аспірантури а потім, до 1988 року, працюючи викладачем кафедри філософії. Катерина Григорівна долучилась до наукових розробок з філософських проблем сучасного природознавства, зокрема проблеми сутності життя, виховала цілу плеяду науковців. Її монографія “Еволюція взаємозв’язку філософії і біології” і донині не втратила своєї актуальності.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Редакція газети до останніх днів товаришувала із подружжям  А.Д.ПЕРЕВОЗОВА і К.Г.ГАВРИШ. На наших  шпальтах  можна відшукати публікації, присвячені цим талановитим  викладачам і вченим. Це була справжня університетська сім’я, побудована на найкращих людських принципах:  любові, пошані, вірності… До останнього.  Катерина Григорівна пережила чоловіка майже на рік. Учасники Великої Вітчизняної війни, патріоти свого університету і своєї Вітчизни. Це про них сказав поет: «гвозди бы делать из этих людей, не было б крепче в мире гвоздей…». Світла, світла пам’ять!

О. ДЕУС.