П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

ЕрміловЦентр: рік роботи

Крізь українське − до міжнародного

ВІД РЕДАКЦІЇ. ЕрміловЦентр продовжує активно розвиватись і популяризувати сучасне мистецтво. Вже близько п’яти років він слугує своєрідним майданчиком не лише для виставок, а й для численних лекцій, дискусій, майстер-класів, фестивалів, концертів та перформансів. 2016 рік в ЕрміловЦентрі був роком успішних показів українського сучасного мистецтва.


Навесні показували проект від 17 сучасних одеських художників різних жанрів і  різних поглядів на мистецтво − “Odessa Contemporary Art”. Головна мета цієї виставки − цікавість експерименту, вихід з часу, контексту географічних особливостей і занурення в мистецтво.

ЕрміловЦентр разом з Асоціацію дизайнерів-графіків "4-й Блок" приєдналися до Європейського тижня пам'яті. З 19.04.2016 – 08.05.2016 в центрі сучасного мистецтва була дуже насичена програма проекту «Чорнобиль 30 + Фукусіма 5» − чотири плакатні виставки, які були створені дизайнерами-графіками з 35 країн, серія лекцій і майстер-класів, а також  дизайнерське портфоліо-рев'ю. З Харкова виставка, присвячена екологічним катастрофам, попрямувала до Франції і Голландії.

У червні ЕрміловЦентрі представив міжнародний проект-колаборацію художників, дизайнерів, архітекторів з медіа-артистами, композиторами і саунд-дизайнерами − «Sex Dialogues».  Студенти Університету музики і театру Граца (Австрія) і українські художники разом працювали над експериментом нової розмови на звичну тему.

За ініціативи центру та харківського художника Романа Мініна, влітку також відбулась творча резиденція «Коло спілкування». Задум проекту полягав у інтеграції галицьких художників у харківське мистецьке середовище, для виходу митців із «зони комфорту» і отримання нового досвіду. Саме спільні та різні погляди митців з Галичини та Харкова стали основою проекту і створили цікаву виставку, присвячену «Колу спілкування». До речі, до участі в програмі арт-резиденції в ЄрміловЦентрі залучилась художниця з Великобританії Джин Хі Парк.

До речі, в програмі арт-резиденції в ЄрміловЦентрі прийняла участь художниця з Великобританії Джин Хі Парк, яка показала два перформанси і майстер-клас для студентів Харківської академії дизайну та мистецтв.

У жовтні проходив великий проект в рамках візуальної програми форуму «ПогранКульт: ГаліціяКульт» − виставка «Мистецтво Галичини ХХ ст. − початку ХХI ст.» Експозиції провідних галицьких митців ХХ − початку ХХІ відображали світоглядну проблематику регіону. Серед тем робіт міграція, мілітарність і  специфічні риси Галичини. Задум кураторів проекту − Наталії Космолінської, Оксани Баршинової та Дмитра Гольця − це представлення мистецтва Галичини у порівнянні з харківським художнім досвідом. Тому на виставці були представлені твори з колекцій Харківського художнього музею, Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, Музею мистецтв Прикарпаття (Івано-Франківськ), фондів Дирекції Національної спілки художників України, приватних зібрань та ін.

У грудні ЕрміловЦентр сумісно з Zenko Foundation представили всеукраїнський арт-проект "Килим. Сучасні українські митці". Молодим та перспективним українським художникам запропонували піднести тему килимарства − створити килим і показати власне бачення традиційного мистецтва в сучасному світі. Проект задуманий як мандрівний − спочатку його представляли в Карпатах, згодом у Львові, Харкові.

І це ще не всі події минулого року. У 2016 в ЕрміловЦентрі проходили: виставка “Цивілізація любові” від українського творчого об’єднання «Буріме», виставка приватної колекції «Три покоління українських митців у колекції Тетяни та Бориса Гриньових». У вересні Посольство Республіки Словенія в Україні та Консульство Республіки Словенія в Харкові представляли фотовиставку, присвячену 25-ї річниці Незалежності Словенії − «Відчуваю Словенію. Відчуваю 25». У центрі сучасного мистецтва минулого року були зустрічі з Оксаною Забужко і Сергієм Жаданом у рамках проекту «П’ятий Харків». Усі бажаючі також могли відвідати лекції фешн-аналітика, практикуючого стиліста Марини Лосєвої та дизайнера одягу, модельєра Костянтина Пономарьова

Директор центру сучасного мистецтва «ЕрміловЦентр» Наталія Валентинівна ІВАНОВА: «Якщо минулий рік для ЕрміловЦентру був здебільшого пов’язаний з українською творчістю, то на 2017 планується низка проектів, які покликані показати закордонне сучасне мистецтво.  У квітні на всіх поціновувачів мистецтва чекатиме виставка польського сучасного арту «Кордони/ Лінії відрізу». Це двосторонній діалоговий проект ЕрміловЦентру з польським Центром мистецтва в Торуні − цього року ми покажемо роботи з колекції польського центру, а наступного року – сучасне українське мистецтво побачать у Польщі.  У рамках програми «Креативна Європа» ми також плануємо поїздку до Словенії, аби налагодити партнерство з арт-інституціями для проведення спільних проектів в Україні. Готуємось до великого міжнародного проекту, який заплановано на червень. Це пропозиція куратора з США Євгенія Фікса, над якою ми працюємо близько двох років.  Ідея та назва цього проекту − таємниця, але можу сказати, що у проекті беруть участь художники, з країн, з якими ми ніколи не працювали. Зокрема це країни пострадянського простору − Вірменія, Казахстан, а також Канада, Ізраїль, країни Африки, Нова Зеландія. За ініціативи Департаменту міжнародного співробітництва Харківської міської ради восени експонуватиметься виставка сучасного мистецтва з Нюрнберга (Німеччина)».

Знайомилася із ЄрміловЦентром Д. КАЛЬНІЦЬКА, наш спецкор.