Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інформація в номер

База Scopus стає багатовекторною

ВІД РЕДАКЦІЇ. Понад 21 000 наукових видань з природничих, технічних, медичних та гуманітарних наук п’яти тисяч міжнародних видавництв − до послуг науковців Каразінського! Центральна наукова бібліотека вкотре отримала доступ до найбільшої у світі універсальної реферативної та бібліографічної бази даних Scopus, розробником та власником якої є видавнича корпорація Elsevier. До числа індексованих видань входять матеріали конференцій, публікації в наукових журналах та серійних книжкових виданнях. Кого зацікавить Scopus та навіщо університету високий індекс Хірша − у коментарі доц. В. М. СУХОВА, начальника науково-дослідної частини.

Володимир Миколайович: «Наразі база Scopus стає багатовекторною. Вона цікава для представників і природничих, і соціально-економічних напрямків. Показники наукової діяльності університету в останні роки доволі стабільні. Ми вкладаємо кошти у розвиток матеріально-технічної бази: збереження наявного обладнання та закупівлю нового (минулого року ми витратили п’ять мільйонів гривень, цього року запланували вкласти близько десяти). Кількість наукових робіт учених Каразінського, опублікованих протягом року і зареєстрованих наукометрично-бібліографічною системою Sсоpus, перевищила 500 найменувань. В університеті працюють вчені, індекс Хірша яких перевищує 20. Це − Ю. Г. Шкуратов, Р. В. Вовк, М. О. Мчедлов-Петросян, І. М. Бєльська та інші. Індекс Хірша університету складає 60, цей показник − другий в Україні. Це свідчить про те, що роботи наших учених відомі та потрібні для світової наукової спільноти.

Завдяки цьому університет піднімається вгору у престижних рейтингах. Наприклад, минулого року ми посіли 382 місце у світовому рейтингу QS World University Rankings. У 2016-ому університет отримав нагороду за найбільшу кількість публікацій, виданих в міжнародному науковому співробітництві (за версію “Clarivate Analytics”, колишнього підрозділу аналітиків “Thomson Reuters”).

До того ж, високі показники роблять університет більш привабливим для іноземних студентів. Ми займаємо лідируючі позиції в Україні за кількістю студентів-іноземців. І все це завдяки зворотньому зв`язку: науковці плідно працюють, нас цитують у міжнародній науковій періодиці, а це позитивно впливає на наш імідж та авторитет».

Підключитися до бази даних Scopus можна з усіх комп`ютерів мережі Каразінського університету (за умови їх доступу до Інтернету). Покваптеся − передплата діє до 30 листопада 2017 р.

Я. ЛІБРА.