Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Сьогодні у номері

За версією Шанхайського рейтингу

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна вкотре серед кращих університетів світу: згідно з  Академічним рейтингом університетів світу (Academic Ranking of World Universities, ARWU), відомим як Шанхайський рейтинг, ми  знов увійшли до переліку кращих дослідницьких університетів світу − Глобальний дослідницький профіль університету (Global Research University Profile, GRUP).

ЩОБ ВИ ЗНАЛИ. Шанхайський рейтинг вважається одним з найбільш авторитетних у академічному середовищі та формується за сукупністю даних із шести об’єктивних показників: кількість випускників та викладачів університету, які отримали Нобелівську премію або відзнаку в галузі математики Філдса, кількість науковців з високим індексом цитування у Thomson Scientific, кількість публікацій у журналі Nature and Science, кількість публікацій, відмічених у індексі цитування найбільш цитованих дослідників Highly Cited Researchers, кількість публікацій, проіндексованих з природничих наук (Науковий індекс цитування Science Citation Index − Expanded and Social Sciences Citation Index) і показник продуктивності у співвідношенні з масштабом та авторитетом закладу. Загалом перелік охоплює близько 1 200 університетів світу. Цього разу до нього  увійшли лише два українські університети − Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна та Сумський державний університет, що посіли місця у групі 500+.