П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Нові форми роботи

Законодавство і референдум

ВІД РЕДАКЦІЇ. А що ми знаємо з приводу Закону № 5475-VI «Про всеукраїнський референдум»? Чи розуміється сучасне суспільство у власних правах? У цих питаннях на брейн-рингу «Референдум» розбиралися 10 команд ВНЗ міста, серед яких було 7 з нашого університету.


За результатами першого туру каразінська команда «Софісти» одразу вийшла у фінал. А «Інтелектуальна еліта» (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) виборола своє місце у другому турі під час додаткових запитань. До складу  команди «Софісти» входили: Ярослава Олейник (капітан, ЮП-34), Віталій Годунов (ЮП-31), Анастасія Бардакова (ЮП-31), Олег Явкун (ЮП-31), Максим Журін (ЮП-21), Анастасія Безпала (ЮП-31). Серед команд фіналістів обрали кращих гравців брейн-рингу, які поїдуть до Києва на міжнародну конференцію «Використання IT-технологій у виборчому процесі: виклики, ризики, перспективи». Також студенти зможуть ознайомитися з діяльністю Центру політико-правових реформ та Міжнародної фундації виборчих систем. У каразінців право на поїздку отримав Олег Явкун.

Олександра Дейнеко, засновник громадської організації «ЕкспертиЗА Реформ»: «Брейн-ринги проводимо для того, щоб привернути увагу суспільства до законодавства, яке стосується проведення референдумів в Україні. На думку експертів, норми цього закону суперечать Конституції України. Адже закон прийняли ще 2012 року і він містить багато ризикованих пунктів…».

Надія Пашкова, представник Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), голова Координаційної ради громадської організації «ЕкспертиЗА Реформ»: «Дуже гарна підготовка у студентів. Було багато складних запитань, на які відповідали вірно. А ті, які, на нашу думку, були легкими, деколи ставили людей у глухий кут, адже вони шукали певні підводні течії. Команди, які не перемогли, теж не мають засмучуватися, адже вони підвищили свій рівень знання з референдуму. Гра виявилася азартною та веселою».

К. БОНДАР.