П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Золота медаль імені В. І. Вернадського

Проф. Г. М. ЖОЛТКЕВИЧ: «Це нагорода всього факультету…»

ВІД РЕДАКЦІЇ: Декан факультету математики і інформатики проф. Г. М. ЖОЛТКЕВИЧ відзначає своє 60-річчя. І немов би подарунок до ювілею - нагородження золотою медаллю імені В. І. Вернадського Національної академії наук України. Це найвища відзнака НАН України, яка присуджується за видатні досягнення в галузі природничих, технічних та соціогуманітарних наук.


Григорій Миколайович:

- Це спільна нагорода НАН і Міністерства освіти за роботу з талановитими дітьми у Малій академії наук. Традиційно команди Харківської області перемагають на Всеукраїнських олімпіадах. Ми дуже багато працюємо зі школярами, допомагаємо, доки вони пишуть свої роботи та доки не захистять їх, а потім, звичайно, хтось із них їде представляти свою роботу вже на Всеукраїнському турі МАН. Хочу зауважити, що дуже часто у Києві наші харківські школярі здобувають призові місця і зазвичай стають переможцями. Протягом багатьох років я є головою журі всіх математичних конкурсів, олімпіад з математики, а також робіт-захистів у Малій академії наук.

- Скільки учасників МАН ви підготували минулого року?

- За 2015-2016 рік всього підготували близько десяти школярів. Але, як на мене, багато чого залежить й від вчителя. Якщо ми тільки направляємо, корегуємо, ставимо завдання, то вчитель, у свою чергу, спілкується зі школярем кожного дня і займається з ним теж щодня. Тож для мене дуже важливо, щоб вчителі були справжніми професіоналами. До речі, медаль імені В. І. Вернадського - це не тільки особисто моя нагорода, а всього факультету. Наприклад, успішно працює зі школярами доцент кафедри прикладної математики С. Ю. ІГНАТОВИЧ, старший викладач кафедри геометрії Є. В. ПЕТРОВ, доцент кафедри теоретичної та прикладної інформатики П. С. КАБАЛЯНЦ. Також активно працює доцент кафедри фундаментальної математики Г. М. ВІШНЯКОВА. Взагалі багато наших викладачів задіяні у роботу Малої академії наук.

- Чи є серед ваших студентів  переможці МАН, які прийшли сюди навчатися?

- Так, зараз на 6 курсі навчається Євген АФАНАСЬЄВ. Свого часу він був переможцем у Всеукраїнському турі Малої академії наук. Цього року один із моїх вихованців, який здобув перемогу в МАН, на жаль, поїхав вчитися до Чехії. Але до нас вступила Поліна РИБАЛКО, студентка групи М-111, яка посіла 1 місце на Всеукраїнському турі у секції «математичне моделювання». П’ятеро переможців МАН, як відомо, їздили до Наукової школи з фізики на базі Європейської організації ядерних досліджень «CERN». Поліна, на жаль, не змогла поїхати.

- Григорію Миколайовичу, а що для вас особисто значить ця нагорода?

- Гадаю, що справа не у нагороді. Завдання полягає у тому, щоб дати можливість молоді почати свою «наукову кар'єру». І ситуація може скластися по-різному: або вони зустрінуть того, хто їм допоможе і реалізують свій потенціал, або ні. Робота зі школярами завжди приносить мені певне задоволення, бо зустрічаєшся із дуже цікавими думками та ідеями. Молодь не скута багатьма знаннями, адже забагато знань іноді й шкодять. Іноді зі збільшенням рівня знань, ми втрачаємо авантюризм. А для того, щоб зробити щось нове, потрібно інакше подивитися на те, що всі вже знають. Тож не дивно, що фундаментальні відкриття роблять саме молоді люди. Вони можуть придумати щось таке цікаве, що не «вписується» у загальноприйняту точку зору.

- Щиро вдячні за розмову, Григорію Миколайовичу. Прийміть наші щирі вітання із Днем Народження, і з нагородою!

Розмовляла О. АЛІНКА.