П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

А який у Вас декан?

Ірина ГАРЯЧЕВСЬКА: «Працювати  цікаво!»

ВІД РЕДАКЦІЇ. Дошки, котушки з намотаними проводами, папери з розрахунками… Декілька студентів за круглим столом  щось активно обговорюють…  Кабінет декана фізико-енергетичного факультету. Серед  «студенток» і та, кого я шукаю:   Ірина Василівна ГАРЯЧЕВСЬКА. Із жовтня минулого року вона виконує обов’язки декана. Наш кореспондент Таїсія ЄРОХІНА виконуючи ваше замовлення дізнавалася, як працюється на новій посаді Ірині Василівні.


…Ірина Василівна ГАРЯЧЕВСЬКА закінчила Харківський національний університет радіоелектроніки, де захистила кандидатську. Працювала майже 10 років у Міжнародному Соломоновому університеті викладачем, заступником декана, деканом. До Каразінського прийшла три роки тому.

− Ірино Василівно, вітаємо Вас із новою посадою! Як працюється?

− Працюється цікаво. Факультет у нас молодий і активно розвивається. Ми проводимо багато заходів, вигадуємо нові форми роботи. Наприклад, квест-турнір "Енергетичний штурм" для школярів. До нас приїжджало близько 50 дітей з різних шкіл Харкова. Чудовий був захід! Збирали невеликі фізичні установки, робили вимірювання, вирішували задачі. Цей турнір придумали й реалізували наші креативні студенти. Дуже цікаво розвивати факультет, такий актуальний напрям енергетики. Наші кафедри проводять цікаві дослідження, а студенти здійснюють експерименти.

− Як поєднуєте роботу декана та хранительки сімейного вогнища?

− У мене  доросла 24-річна донька... Тому на повну силу можна займатися кар'єрою. Часто на роботі доводиться бути до 7-8 години вечора. Сім’я ставиться з розумінням до моєї роботи та бере на себе частину хатніх справ.

− Чи дозволяєте собі послаблення як декану-жінці?

− Послаблень ніяких немає. Сварю себе  однаково, незалежно від статі, якщо є за що.

− Важкий робочий графік для жінки?

− Намагаюся триматися на висоті, студенти все помічають.

− Чекали на весну?

− Так, весна дає оновлення, сили, піднімає настрій. Будь-який сонячний день навіть взимку поліпшує самопочуття, а навесні тепла і сонця буде більше!

− У чому бачите секрет успішної роботи декана?

− Спати 4 години на добу − непоганий ключ до успіху. Я вже багато років не можу собі дозволити виспатися, взяти повноцінну відпустку. Але, коли бачу добре зроблену справу, незалежно від того, чи то студенти, які виконали проект, або разом щось зробили на факультеті, та навіть ти вийшла з добре прочитаної лекції, тоді настрій пречудовий і зовсім немає відчуття втоми. Я люблю своїх студентів і справу, якою займаюся. І до того ж надихає велика віддача від студентів. Ось перед вами забігали першокурсники, хочуть робити макет сонячної електростанції. Це ж чудово! Студенти можуть прийти до мого кабінету, коли і мене тут немає. Якщо потрібно щось обговорити, студенти можуть скористатися моїм кабінетом, прийти, сісти й працювати.

Запитую студента, який працює за комп’ютером поруч, чи працює тут і в суботу. А він посміхається у відповідь: приходьте − побачите. Субота − це день роботи декана зі студентами науковця Гарячевської.