П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Подія в номер

ГІС-форум. Інтеграція бізнесу, науки та освіти

ВІД РЕДАКЦІЇ. За ініціативи кафедри фізичної географії та картографії факультету геології, географії, рекреації і туризму в Каразінському університеті вже вшосте відбувся ГІС-форум. Традиційно співорганізаторами Міжнародної конференції виступили компанія «Інтетікс» (Харківський філіал) і ТОВ «ГІСІНФО» (Східний філіал, м. Харків). Цього року число партнерів ГІС-форуму досягло рекордної кількості − 16 фірм та компаній, які працюють у галузі геоінформаційних систем, дистанційного зондування Землі, геодезії та суміжних галузях, а кількість учасників досягла понад 200 осіб. Учасниками форуму стали 47 фірм та підприємств ГІС-бізнесу і виробництва; працівники наукових установ; викладачі, працівники та студенти понад 20 вищих та професійно-технічних навчальних закладів. Було заслухано 40 доповідей, проведено 8 майстер-класів із використання ГІС-програм, відбулися численні презентації програмних продуктів провідних компаній та запуск-демонстрація безпілотника (БПЛА) в межах територій університету, на базі тенісного клубу «Унікорт».


Робота ГІС-форуму відбулася у рамках трьох тематичних днів. У день «Виробництво» представники ГІС-бізнесу провели виставку обладнання та технологій в області ГІС, ДЗЗ, геодезії. День «Наука» був присвячений науковим дослідженням у галузі геоінформаційних систем, а також майстер-класам провідних компаній з використання програмного забезпечення та обладнання. Цього ж дня пройшов і конкурс студентських робіт. На третій день під назвою «Інтеграція освіти, науки та виробництва» прозвучали доповіді з наукових та освітніх напрямків, пройшли майстер-класи та нагородження переможців конкурсу. Детальніше про цьогорічний ГІС-форум розповіла відповідальний секретар оргкомітету  О. І. СІННА:

− Щорічно до участі у конференції долучаються й учасники з інших країн і цьому сприяє також онлайн-платформа − можливість дистанційно виступити та послухати доповіді інших. Так, у заході «ГІС-форум 2017» взяли участь представники організації «PlanetLab» із Сан-Франциско (США), а також представники ГІС-бізнесу зі Словаччини, Росії, Естонії. Дуже приємно, що були охоплені майже всі регіони України. За словами голови Оргкомітету ГІС-форуму, декана факультету, проф. В. А. ПЕРЕСАДЬКО, географія учасників конференції розширюється з кожним роком. Звичайно, нам, як географам, це дуже приємно, адже свідчить про те, що захід розвивається і поступово виходить на міжнародний рівень.

− Які інновації були представлені у цьогорічному форумі?

− ГІС-форум проходив уже вшосте, але досі принциповою інновацією для конференції залишається те, що ми об’єднуємо представників бізнесу, науки і освіти в галузі геоінформаційних систем, ДЗЗ та геодезії.

− Чому захід був присвячений саме розвитку геоінформаційних систем та дистанційному зондуванню?

− Це щорічна основна мета заходу − відслідкувати сучасні тенденції розвитку галузі. Саме тому цього року ми виділили три ключові напрями у роботі ГІС-форуму − за тематикою яка, на нашу думку, найбільше розвивається в Україні та світі загалом: безпілотні літальні апарати (дрони); геопросторові технології та професійне обладнання в агробізнесі; геопортали та веб-рішення в області ГІС. При цьому, ми не обмежували учасників виключно цією тематикою. Так, у день «Наука» було представлено досить широке різноманіття актуальних тем.

У рамках заходу традиційно відбувся й конкурс студентських проектів. Цього року було представлено 14 робіт, 8 з яких демонструвалися на очному етапі конкурсу під час форуму. Ідея конкурсу полягає у тому, щоб об’єднати зусилля у підготовці ГІС-фахівців, показати можливості студентів науковцям і, перш за все, представникам ГІС-бізнесу, аби вони могли знайти молодь для подальшого їх працевлаштування чи проходження практики. Серед переможців є і студенти кафедри фізичної географії та картографії. Олександр Самойлов здобув друге місце,  Наталія Касьянова, Анна Тирінова та Людмила Микалюк розділили третю сходинку. При цьому, призові місця здобули й гості конкурсу − перше місце в очному етапі посіла Поліна Березіна з Києва, а в номінації «Краща робота на думку онлайн-аудиторії» абсолютну першість отримала робота, яку представили Віктор Шудрук та Олександр Войтович із м. Рівне.

О. І. Сінна: «Висловлюємо вдячність адміністрації та службам Університету, які сприяли організації ГІС-форуму-2017. Дякуємо співорганізаторам та партнерам, ведучим майстер-класів, доповідачам та всім учасникам конференції за плідну та продуктивну роботу!».

А. ОРЛОВА, наш спецкор.