Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мій куратор

Товариш керівник групи

ВІД РЕДАКЦІЇ. Яким є найкращий куратор? Відповідь на це питання знає доц. Г. В. ТІТЕНКО, декан екологічного факультету. За її словами, справжнім куратором є Олексій Миколайович КРАЙНЮКОВ, професор кафедри екологічної безпеки і освіти. «Це куратор, який активно займається "вихованням" своєї групи, знає про кожного студента, допомагає їм», − зауважує Ганна Валеріївна.

До своєї кураторської діяльності Олексій Миколайович підходить відповідально, навіть на інтерв’ю він прийшов не один, а разом зі старостою групи ДЕ-41 Олександрою БІСИК. Тут я й зрозуміла, що група і куратор як єдине ціле, як батько й діти… Тож недаремно ДЕ-41 посіла друге місце у конкурсі на кращу студентську групу за підсумками 2015 року, а Олексій Миколайович, у свою чергу, отримав Подяку за високоякісну роботу з підготовки та виховання фахівців.

− Олексію Миколайовичу, як зазвичай проходить кураторська година?

− Більше розмовляємо про життєві проблеми, бо вони вже дорослі і самі можуть проводити кураторські години на молодших курсах, а раніше часто збиралися разом й обговорювали насущні проблеми чи якісь особисті питання.

− Які дисципліни викладаєте своїй групі?

− Цього року нічого, а на 2 курсі викладав «Хімічну екологію», «Еколого-токсикологічні практичні дослідження», «Екологічну безпеку продуктів харчування». На 3 курсі читав «Методи вимірювання параметрів навколишнього середовища» та «Моніторинг довкілля».

Успішність куратора визначається ще й у тому, що про своїх «вихованців» він знає все. Це успішна та дружня група. Із 22 студентів, 7 − отримують стипендію. Група активно бере участь у всіх факультетських та університетських заходах таких як Ярмарок вакансій, День відкритих дверей, Альма-матер. «Цей Новий Рік, до речі, ми також святкували разом на факультеті. Кожна група прикрашала свою аудиторію, а члени журі вибирали найкращу», − доповнює Олександра, староста групи.

Студенти займаються науковою роботою, публікуються, беруть участь у конференціях та олімпіадах. Так, наприклад, Маргарита КРИВИЦЬКА є призером трьох конкурсів студентських наукових робіт, які проходили у Львові, Києві та Харкові. У Ірини КУЗЬМІНОЇ за плечима − дві перемоги у цьому конкурсі. Владислав ВОРОНІН теж активно займається наукою, бере участь у більшості конкурсів, пише статті до наукових та фахових журналів. «Наша група ще й спортивна. Так, Сергій ГАЙДАР − майстер спорту з вільної боротьби, призер Всеукраїнських турнірів. Олексій БЄЛОВ − кандидат у майстра спорту з баскетболу та призер чемпіонатів України з баскетболу. Олег ІВАНОВ активно бере участь у збірній факультету з футболу, а Владислав ВОРОНІН є призером з шахів», − розповідає Олексій Миколайович.

− Чи відвідуєте разом якісь заходи, влаштовуєте екскурсії?

− Найголовніші екскурсії − це наші виїзні практики. 2016 року, наприклад, ми були на Каналі Дніпро-Донбас: проживали в наметах, готували на багатті. Саме в таких умовах добре видно, хто є працелюбним, а хто лінивим... Раніше їздили до Західної України, підкорювали Говерлу, але це вже з нинішнім 5 курсом.

− Студенти ДЕ-41 − це ваші перші вихованці?

- Ні, це другий випуск. Ми досить дружні, у нас своя факультетська родина. Викладачі знають не тільки ім’я студента, а й яка в нього успішність, до чого має хист. Ця група відрізняється своєю дружністю та згуртованістю. Майже всі студенти сьогодні вже працюють, причому у різних галузях.

Окрім кураторської та викладацької діяльності, Олексій Миколайович є завідувачем лабораторії еколого-токсикологічних досліджень. Підрозділ функціонує не тільки для викладачів, а й для студентів, аби вони могли проходити тут практику чи просто спостерігати за роботою науковців. За словами Олексія Миколайовича, лабораторія є єдиною в університеті, яка виконує досить великий обсяг госпдоговірної тематики.

− Олександре, яким є Олексій Миколайович?

− Він професіонал своєї справи, гарний викладач і чуйний куратор. Завжди доброзичливо ставиться до студентів, може «піти на зустріч», прислуховується до наших проблем і допомагає їх вирішити. На нього завжди можна покластися.

 

Алінка О.