Вівторок, квітня 23, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетська продукція

Харківський університет. У спогадах його професорів та вихованців

Ви ще не знайомилися з трьома томами спогадів про альма-матер? Два вийшли друком у видавництві «Сага», третій том - у видавництві ХНУ імені В.Н. Каразіна.  Перші два томи були видані ще у 2008-2010 рр. та присвячені подіям в університеті ХІХ - початку ХХ століття. Спогади професорів і вихованців університету: учених і літераторів, педагогів і журналістів, лікарів, державних службовців знайомлять нас із навчальним процесом та адміністративним устроєм університету, традиціями і побутом університетської корпорації. Перший том висвітлює історію Харківського університету до 1860-х рр., другий том - університетське життя 1860-1917 рр., третій том присвячений 1920-1930-м рокам, реорганізації системи вищої освіти в Україні.

У слові до читача ректор УНІВЕРСИТЕТУ, академік В. С. Бакіров говорить: «Якщо спитати мене, що таке університет, то перше, що спадає на думку, це слова «університетський дух»». І, дійсно, розумієш, що університет - це певні форми поведінки, це певні традиції, які передаються від покоління до покоління вже 212 років.

…Століття, які подарували нам з вами  вічні університетські цінності, народжені цією  дивовижною історією. Названі книги - це не просто спогади непересічних особистостей, це безцінний спадок кожної університетської людини, міркування  про свою громадянську відповідальність. Академік Д. І. Багалій, письменник Олесь Гончар, академік М. Ф. Сумцов, Л. Л. Гіршман, О. М. Бекетов, О. О. Потебня, А. О. Білецький, О. І. Ахієзер, І. М. Буланкін та інші згадують різні за часом події, а всі разом вони  дозволяють краще зрозуміти таке складне і цікаве явище як УНІВЕРСИТЕТ. Укладачі книг - провідні університетські вчені В. Ю. Іващенко, С. І. Посохов, Л. Ю. Посохова, Ю. А. Кісельова,  О. І. Красько, Є. С. Рачков, С. М. Куделко, і нині вже покійні Б. П. Зайцев, В. І. Кадєєв, Б. К. Мигаль. Нариси-спогади надзвичайно різнопланові: одні становлять коротенькі оповіді, інші - сягають десятки сторінок, одні зупиняються на власних переживаннях, інші - звертаються до характеристик людей, які їх оточували. Усі події-спогади вже давно стали історією, але вони несуть унікальні характеристики різних періодів діяльності нашого улюбленого університету. Вони зберігають університетську пам'ять, щоб ми не забували, в якому колективі навчаємося та працюємо. Останній третій том побачив світ 2016 року. Познайомтеся із роботою істориків - не пошкодуєте!

О. НОВИКОВА.