Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ви нас запитували

Увіковічнені в мистецтві

ВІД РЕДАКЦІЇ: З нагоди 212 річниці ХНУ імені В. Н. Каразіна в холі Головного корпусу було відкрито барельєф, присвячений видатним вченим, громадським діячам, які були пов'язані з університетом. Ви просили нас розповісти про автора барельєфу.  Ми виконали свою обіцянку!


Автор барельєфу - художниця Наталія Володимирівна СУХАНОВА.  Вже близько десяти років вона займається творчістю. Працює в різних техніках, опираючись на здобутки таких напрямків як абстрактний імпресіонізм, арт-деко та модерн… До речі, Наталія Володимирівна співпрацює з університетом не вперше - вона  брала участь в оформленні Музею археології. На питання про тривалість створення барельєфу художниця відповіла, що головне не скільки вона працювала, а що в результаті вийшло, і чи варто це витраченого часу.

Наталія Володимирівна СУХАНОВА: «На панно зображено 15 вчених  19 століття, які навчалися і працювали в Харківському Університеті і своїми досягненнями збагатили науку і культуру.  Вчені жили в різний часовий період 19 століття, наприклад: Каразін - (1773-1842), Туган-Барановський - (1865-1919), і в реальному житті перебувати разом не могли. Кожен з них зображений в період своєї духовної і наукової зрілості. У композицію хотілося ввести не тільки іскрометну, артистичну, енергійну, безкомпромісну молодість, а й безмежно гідну, тиху мудрість в образах І.І Срезневського та Л.Л.Гіршмана.

Постать  В.Н. Каразіна знаходиться в центрі, тим самим, підкреслюючи свою першорядність і значимість. Він зображений в момент переконання. Його нестримна енергія, внутрішня сила змогли підштовхнути дворянство до думки про освіту Харківського Університету. Фігура першого ректора університету І.С. Ризького теж головна, вона розташована на тлі вчених. Ризький зображений в процесі своїх повсякденних праць.

З кожним новим століттям примножується досвід і досягнення, відкриваються нові горизонти, відроджуються  давні традиції, прославляється Університет старими і новими перемогами і стає відомим всьому світу, а рідне місто Харків - "яскравою плямою на карті світу".

Монохромне рішення панно допомагає йому гармонійно вписатися в інтер'єр приміщення. Так само хотілося сувору пластику барельєфа живописно пом’якшити з різноманітністю фактур».

Окрім вищезгаданих науковців, на барельєфі також зображені: М. В. Остроградський, М.М. Ковалевський, М.І. Костомаров, М.С. Дрінов С.С. Гулак-Артемовський, О.О Потебня, Л.С. Ценковський, О.М. Бекетов, А.М. Краснов та М.П. Трінклер.

Наразі  художниця працює над другою частиною барельєфу, яка буде присвячена вченим ХХ століття.

 

Виконувала замовлення Д.КАЛЬНІЦЬКА, наш спецкор.