Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Премія Президента

«Маю честь сказати…» - Уляна  НЄМЧЕНКО, аспірантка Каразінського

ВІД РЕДАКЦІЇ. Як ми Вам обіцяли, надаємо інтерв’ю із   аспіранткою Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Уляною НЄМЧЕНКО, лауреатом  премії Президента України 2016 р. для молодих вчених, яку вона олтримала за роботу «Створення сучасних високоефективних ріжучих інструментів з полікристалічних надтвердих матеріалів на основі кубічного нітриду бору з захисним покриттям».


- Ми раді ще раз привітати  Вас із нагородою та успішним захистом кандидатської дисертації!

- Премія Президента України є одним із найвищих визнань діяльності науковця. Змінюватимуться часи та наука, а це досягнення вже назавжди буде вагомим для мене як науковця. Премія високо цінується і закордонними колегами. Хочу скористатися нагодою висловити подяку університету та моєму науковому керівнику ¬ В’ячеславу Мартиновичу Береснєву, професору кафедри матеріалів реакторобудування і сучасних технологій фізико-технічного факультету, що змогли донести до мене багато знань і створили всі умови для мого розвитку в науковій діяльності.

- У чому важливість Ваших досліджень?

- Моя наукова діяльність присвячена дослідженню і розробці зміцнювальних покриттів, які наносяться на інструменти і деталі машин, зокрема зі сталі. Я вже маю понад  20 статей у міжнародних наукових виданнях з високими рейтингами. У конкурсі я взяла участь разом із колегою з інституту надтвердих матеріалів. Результати конкурсної роботи були високо оцінені передовими науковцями країни. Сам факт того, що впровадження результатів роботи на машинобудівних підприємствах України дозволить принести державі економії не менш ніж 2 млн. грн. на рік, говорить сам за себе!

- Над чим працюєте зараз?

- В кінці 2016-го я закінчила аспірантуру ХНУ імені В.Н. Каразіна зі спеціальності "Фізика твердого тіла". Днями заплановано захист кандидатської дисертації, де буде представлено результати моєї багаторічної роботи про механізми утворення і властивості багатокомпонентних покриттів на основі високоентропійних сплавів. Це дуже актуальна тема у світовій науці, я рада, що  маю честь бути одним з небагатьох спеціалістів в Україні, що знаються на створенні цього нового класу зміцнювальних матеріалів. Дякувати Богові, в Україні ще є університети, де можна отримати якісну, висококласну, і навіть безкоштовну вищу освіту. І своїм прикладом я з гордістю демонструю, що наука в Україні розвивається, а її результати і досягнення визнаються передовими світовими вченими. В Україні є значні наукові досягнення, їх впровадження на підприємствах і в житті - це значний крок вперед, економія державних коштів, зростання економіки, а значить, покращення життя для кожного! Нашій державі є чим пишатися! Слід звертати увагу на діяльність наших талановитих науковців!

Розмовляла Є. ТАЙКО.