Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Від нашого спеціального кореспондента

Між астероїдом та університетом

ВІД РЕДАКЦІЇ. Листопад, 1990 рік… Відомий американський вчений Едвард БОУЕЛ вкотре відкриває малу планету. Цього разу діаметр астероїда складає близько  п’яти з половиною кілометрів. Січень 2005 року… За три дні до офіційної дати 200-річного ювілею університету Едвард приїздить до ХНУ імені В. Н. Каразіна з оригінальним подарунком - один із астероїдів тепер має власну назву «Kharkivuniver» та постійний номер 10685. Як це все відбувалось і кому належала ідея такого презенту розповів нам колега та близький друг американського астронома доктор фізико-математичних наук, професор Дмитро Федорович ЛУПІШКО (НДІ астрономії).

- Дмитре Федоровичу, розкажіть, будь ласка, як все відбувалося?

- Наближався ювілей, і я запропонував Едварду назвати астероїд на честь нашого університету. Він погодився і попросив мене написати citation - коротке обґрунтування імені, кілька рядків про досягнення Каразінського. Взагалі, щоб дати якусь назву малій планеті, треба мати близько шести місяців часу, адже потрібно підготувати матеріали та подати їх до Міжнародного Центру Малих Планет (Смітсоніанська обсерваторія, Массачусетс, США). Комісія Міжнародного астрономічного союзу (МАС) має розглянути всі документи і, що цікаво, якщо хоч один із 15 членів комісії проти (що трапляється не так вже й рідко) - ім’я відхиляється. Але нам пощастило, бо Комісія МАС затвердила назву нового астероїда і найголовніше - ми встигли все це зробити до ювілею. Ректор, академік В. С. БАКІРОВ запросив Едварда БОУЕЛА взяти участь у ювілейних церемоніях університету і на урочистому засіданні Вченої ради Едвард вручив ректору диплом про присвоєння імені одному із астероїдів на честь нашого університету. «Ця ідея належить моєму харківському другові й колезі Дмитру Федоровичу Лупішку, але я відгукнувся на цю пропозицію з великим ентузіазмом, оскільки для мене це велика честь», - сказав на врученні БОУЕЛ. Після цієї події творчі зв'язки з Едвардом стали ще активнішими і у жовтні 2005 року за пропозицією директора НДІ астрономії проф. Ю. Г. ШКУРАТОВА Вчена рада нашого університету одноголосно обрала його Почесним доктором ХНУ імені В. Н. Каразіна

- Де ви познайомились з Едвардом Боуелом?

- У березні 1988 року в університеті Арізони (м. Тусон, США) на міжнародній конференції «ASTEROIDS II». Зізнаюся, що я дуже чекав цієї зустрічі, оскільки роком раніше він, знаючи мене тільки по публікаціях, назвав один зі своїх астероїдів моїм іменем (3210 Lupishko). На той час нових астероїдів відкривали набагато менше, ніж нині, тому для мене це була дуже визначна подія, що свідчила про міжнародне визнання нашого внеску у вивчення цих об'єктів. З тих пір у нас склалися дуже теплі дружні і творчі стосунки, які активно підтримуються. Ще до того, як Едвард вийшов на пенсію, ми щорічно з ним бачилися на наукових конференціях за кордоном.

- Над чим зараз працюєте?

-  Як і раніше, разом зі своїми колегами вивчаємо фізичні властивості астероїдів, комет і тіл поясу Койпера. Це має дуже велике значення для того, щоб зрозуміти, як утворився пояс астероїдів, що знаходиться між орбітами Марса та Юпітера, як виникла та еволюціонує наша Сонячна система. Особисто я зараз приділяю основну увагу вдосконаленню поляриметричного методу визначення оптичних характеристик астероїдів. А взагалі наша група досить відома серед світової астрономічної спільноти, підтвердженням чого є астероїд Kharasterteam (скорочено від англійського Kharkov asteroid team - Харківська астероїдна команда), названий чеськими колегами на честь нашої групи.

Щоб ви знали: 2009 року Едвард БОУЕЛ дав назву ще одному астероїду, діаметр якого досить великий (близько 10-20 кілометрів). Цього разу американський вчений зробив особистий подарунок ректору. На честь Віля Савбановича БАКІРОВА було названо астероїд (18731) Vil’bakirov. Як і (10685) Kharkivuniver, він обертається навколо Сонця по стабільній орбіті, тому є досить «мирним» об'єктом Сонячної системи і не загрожує нам, землянам, можливим зіткненням з нашою планетою.

А. МАЙСЬКА.