Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Товаришу куратор

Не просто куратор!


ВІД РЕДАКЦІЇ. На хімічному факультеті  прекрасно працює з першокурсниками та допомагає їм долучитися до колективу університету старший викладач, кандидат хімічних наук Тетяна Василівна ЧЕРНОЖУК. 17 років у  Каразінському університеті, вісім з яких виконує обов’язки куратора груп. Цього року її підопічні -  15 група  першого курсу.

- Мене призначили вести саме перший курс, і я переконана, що найвіповідальніше навантаження лягає саме на кураторів перших курсів. Першокурсники, до речі, потребують найбільше уваги наставника.  Не адаптовані до університетського ритму життя, вони ще зовсім діти. І ми, їх викладачі та керівники, такі собі «класні керівники,  - зазначає Тетяна Василівна.

В 15-ій групі - 11 студентів, більшість -  бюджетники. У роботі з групою виникають труднощі. Тетяна Василівна: «Проблем найбільше зі студентами, які приїжджають з інших міст, адже вони опинилися в незнайомому середовищі. Найголовніше - боремося із прогалинами в знаннях студентів. Першокурсники ще не вміють розпоряджатися своїм часом та ресурсами, а значить, виникають труднощі зі складанням сесії: деякі не в змозі вчасно отримати залік чи скласти іспит. Часто звертаються з проханнями порадити як  краще підготуватися  до іспитів...»

Кожного разу завдяки мандрівкам та екскурсіям Тетяна Василівна знайомить першокурсників з університетом. Відвідують Центральну наукову бібліотеку, музеї, Ботанічний сад. На думку викладача, це, перш за все, цікаво, і допомагає налагодити внутрішній позитив в колективі групи. Першачки активно беруть участь у таких заходах, як «День хіміка»,  конкурс «Альма Матер». Найактивніші помічники в  15 групі - Анастасія Яценко та староста Микита Ольшанський. Настя цікавиться наукою, а Микита - громадським життям університету.

Про якості, які повинен мати хороший куратор Тетяна Василівна каже: «Гарний куратор має бути не просто викладачем, а другою мамою для студентів. Перший курс найбільше має потребу мати в своєму колі людину, яка зможе їх підтримати та допомогти».

А.СПАСІБКО.