Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рік Вогняного Півня: ювілейний

Активна сила університетського господарства

ВІД РЕДАКЦІЇ. Під началом Володимира Степановича ПАХАРЕНКА, проректора з адміністративно-господарчої роботи, близько 600 працівників, його уваги потребують усі сторони господарчого життя університету. Новий 2017 рік обіцяє бути особливим: проректор народився під знаком Вогняного Півня, до того ж, святкуватиме шістдесятирічний ювілей.


- Володимире Степановичу, Ви працюєте в університеті з 2000 року, пройшли шлях від начальника відділу капітального будівництва та реконструкції до проректора. Якщо вірити Східному гороскопу, символ 2017 року обіцяє успіх у соціальній та діловій сфері, а для Вас він ще й ювілейний! Маєте великі плани?

- З часом особисті задуми переростають у громадські, університетські. Про них і поговоримо. У 2017 році плануємо здійснити кілька масштабних та цікавих проектів. Із тих, що стосуються нашої культури та історії, можу назвати майбутній пам’ятник П. П. Гулаку-Артемовському. Нещодавно на власні очі побачив макет, який розробив скульптор О. Рідний: ректор університету сидить на лавці і тримає у руках тростину, на якій завмерла пташка. Джерелом натхнення стала картина зі схожим сюжетом та портрети філолога. Залишається тільки звернутися до громадськості та меценатів з проханням профінансувати встановлення цієї композиції. Якщо усе складеться як слід, ближче до початку 2017 навчального року скульптуру буде розташовано у парку Шевченка (на тому місці, де раніше стояв пам’ятник В. Н. Каразіну).

- А з більш прагматичних планів?

- Глобальний задум (ініціатива ректора, яку ми плануємо втілити у життя протягом наступного року) - відновлення стадіону з глядацькими трибунами на спорткомплексі «Каразінський» з побудовою безкоштовного фітнес-центру для студентів університету. До того ж, плануємо розширення нашого студмістечка. На підготовчій стадії реконструкція старої будівлі гуртожитку на вул. Лопанська набережна, 2. Проект розраховано на 2-3 роки, початок покладемо у 2017-ому. Подарунком для студентства Університету до нового 2017 навчального року буде приміщення студентського клубу по вул. Отакара Яроша, 11. Цього року проведемо тендер і з грудня розпочнуться ремонтні роботи.

Крім того, триває ремонт в усіх учбових корпусах нашого університету. У наступному році  відремонтуємо аудиторії Центру міжнародної освіти, що у Головному корпусі, велику актову залу Північного корпусу. У планах облаштування медіа студії з покупкою відео- та аудіо обладнання (у тому ж корпусі), готуємо приміщення для устаткування великого центру з 200 комп’ютерами. Облаштування восьмого поверху Північного корпусу для потреб ЦНБ. У тому ж корпусі майже завершено ремонт мережі теплопостачання, залишилося найголовніше - серце мережі -  теплопункт. На його ремонт у 2017 році буде виділено шість мільйонів гривень.

- Володимире Степановичу, зима - це ж не лише новорічні свята, а і буденні виклики, які приносить опалювальний сезон?

- Є у нас проблеми, які маємо вирішувати із року в рік. Наприклад, не втрачає актуальності програма енергозбереження в університеті. Це надзвичайно актуально, оскільки оплата за споживання ресурсів стає все вищою, а кількість приміщень, які потребують електроенергії, аж ніяк не зменшується. Ректором університету запропоновано глобальну програму, яка допоможе підвищити енергоефективність університету та скоротити витрати. Наприклад, її складова - будівництво нової газової котельні на фізико-технічному факультеті у П’ятихатках, яку маємо запустити перед наступним опалювальним сезоном. Вона допоможе зробити теплозабезпечення усього комплексу (гуртожитку на навчального корпусу) набагато ефективнішим. Уявіть, у опалювальний сезон університет платить понад 200 тисяч гривень на добу, щоб тримати усі свої об’єкти у теплі. За рік на енергозабезпечення Каразінський витрачає близько сорока мільйонів гривень, а з подорожчанням тарифів повинен платити ще більше.

- Що можуть зробити працівники та студенти?

- Хоча б елементарне - вимикати світло, коли покидають аудиторії і не використовувати несанкціонованих обігрівачів. З цим проханням ми зверталися до студентського активу, до викладачів. Але з деякими ситуаціями не вдасться впоратися своїми силами, необхідна оптимізація. Наприклад, щоб зменшити кількість води, яку використовують під час експериментів, необхідна установка градирень - споруд для охолодження і повторного використання води. На сьогодні університет використовує понад 200 дистиляторів, що забезпечують очищення води для потреб хімічного та біологічного факультетів. Чи потрібна така кількість насправді?

Ще одна важлива, але не така масштабна ініціатива - поступова заміна звичайних ламп накалювання на енергозберігаючі - діодні. Стоватні лампи накалювання замінюють чотириватні, а якість освітлення не змінюється. Вони значно дорожчі, ніж звичайні, але їх придбання виправдовує себе уже через півроку використання.

- Ми постійно спостерігаємо за ремонтом приміщень університету. Наприклад, Північний корпус, який увійшов до комплексу університетських споруд у 2005 році, відреставровано на 60%. А які із досягнень 2016-того вважаєте найголовнішими?

- Ми працювали  як ніколи напружено, до кінця року освоїмо близько 42 мільйони гривень (для порівняння, щорічна сума - 15-16 мільйонів). Зроблено багато, проте можу виділити одне досягнення, до якого ми йшли дев’ять років: відкриття лабораторно-навчального корпусу в НДІ астрономії. Гарний, продуманий з погляду функціональності, він стане чудовим майданчиком для проведення наукових досліджень. У цю хвилину триває благоустрій прилеглої території: її асфальтують, планують майбутню посадку дерев. Призначено дату відкриття корпусу - 20 січня 2017 року, тож запрошуємо на урочистість.

Цьогоріч ми допомогли Ботанічному саду: зробили нову котельню для оранжерейного корпусу, відремонтували будівлю адміністрації, наділили її окремим опалювальним вузлом. Це йде на користь і красі, і ефективності.

- До речі, про красу. У повітрі вже пахне мандаринами, тож настав час трохи відволіктися від щоденної роботи. Пригадаєте найяскравіші свята, які провели у стінах університету?

- Були два моменти, які запам’яталися найбільше. Перший - коли ми усім загалом зустрічали нове тисячоліття, а другий - коли відзначали 200-річчя університету. Святкували усі співробітники Каразінського! Дуже урочисто, дуже масштабно. Гадаю, ці спогади найтепліші не тільки для мене.

Що ж, хто добре працює, той так само святкує! Якщо вірити Східному гороскопу, Вогняний Півень сприяє робітникам інтелектуальної сфери, тож можемо сподіватися на щасливий новий рік.

О.ЯКОВЧЕНКО.