П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Хай щастить!

Проф. Г. М. ЖОЛТКЕВИЧ: «Нехай життя буде передбачуваним, але цікавим!»


ВІД РЕДАКЦІЇ: Відчуваєте запах мандаринів, шампанського і бенгальських вогників - новорічна казка ось-ось постукає і в двері нашого університету! Ця історія про професора, доктора технічних наук, декана факультету математики та інформатики, завідуючого кафедрою теоретичної та прикладної інформатики, дуже позитивну людину - Григорія Миколайовича ЖОЛТКЕВИЧА.

- Григорію Миколайовичу, наступний рік несе Вам ювілей - 60 років, що для Вас ця дата?

- Поки не думаю про ювілей, знаю лише те, що він дає мені право на пенсію. Але я не почуваю себе втомленим від роботи, я не уявляю своє життя без університету і науки. Звичайно, ювілей - це час підбиття підсумків. Можливо, настав час відкинути суєтне та щохвилинне для того, аби матеріалізувати якийсь важливий період життя, наприклад, написати книгу. Безперечно, ювілей - значне свято, але я його досі не усвідомив.

- Ви автор близько 200 статей та 20 посібників.

- Найбільшим здобутком за роки викладання в університеті вважаю свою участь у створенні школи інформатики та комп’ютерних наук у нашому університеті. Випускники таких спеціальностей користуються попитом за кордоном, а наші кафедри активно співпрацюють з великими IT-компаніями. Під моїм керівництвом захистилось 14 кандидатів і один доктор наук. Один з посібників - «Інформатика для інженерів: Посіб. / О. Ю. Соколов, І. Т. Зарецька, Г. М. Жолткевич, О. В. Ярова; ред.: О. Ю. Соколов, І. Т. Зарецька. - Х.» - був визнаний кращим підручником для технічних спеціальностей.

- Згідно зі Східним календарем на зміну амбітній Вогняній Мавпі прийде Вогняний Півень. Чи вірите Ви у прогнози та гороскопи?

- За характеристикою гороскопу я і справді Тілець - спокійний, вмію чекати, люблю працювати, іноді навіть занадто. Я не вважаю астрологію точною наукою, але прогноз на 2017 рік мені подобається. Я планую написати цикл книжок, які можуть стати підручниками для студентів та широкого кола читачів. Це буде не монографія для найрозумніших, а книга для читання принципів програмування, написана зрозумілою мовою для практикуючих програмістів. Хотілось би також продовжувати свої дослідження у галузі верификації поведінки програм та залучити до цього студентів. Крім того, на факультеті плануємо відкриття нового напрямку діяльності (наукової і навчальної) - data science.

- Як Ви плануєте святкувати Новий рік?

- Я легко втомлююсь від гучних заходів. Це таке свято, яке ще й потребує відпочинку. Але Новий рік - радісне і навіть трохи казкове свято. У молодості Новий рік був для мене більш веселим, а зараз став сімейним та затишним. Вже багато років ми з дружиною святкуємо вдвох, а вже наступного дня вирушаємо в гості до дітей та онуків.

- Щоб Ви побажали нашим читачам та усій великій університетській родині?

- Щасливого Нового року! Щоб життя було передбачуваним, але цікавим!

Д. КАЛЬНІЦЬКА.