Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

2017 - рік Вогняного Півня

Хімія Нового року

ВІД РЕДАКЦІЇ. У 2017 ювілей відзначатиме Василь Іванович ЛАРІН, директор НДІ хімії, завідувач відділу фізичної хімії і електрохімії розчинів, доктор хімічних наук, професор, академік Академії наук вищої школи України, Заслужений науковий співробітник університету. Вихованець Харківського університету, тут на хімічному отримав вищу освіту. Відомий учений у галузі фізичної хімії й електрохімії розчинів. Автор 5 монографій, понад 450 наукових праць, 12 авторських свідоцтв СРСР та 20 патентів України, під науковим керівництвом професора підготовані і захищені дві докторських та сім кандидатських дисертацій. Має багато нагород за наукові досягнення.


- Як Ви гадаєте, чи сильно впливає на людину те, під яким знаком східного календаря вона народилася?

- Як ученому-натуралісту мені важко уявити, що на людину може сильно впливати знак східного календаря, під яким вона народилася. Хоча в гуманітарних науках відома формула Томаса, яка стверджує, що, якщо люди визначають ситуації як реальні, то вони реальні за своїми наслідками.

- А чи легко Вас переконати в чомусь? Чи стоятимете на своєму до кінця?

- Я не схильний приймати поспішні рішення і здійснювати  необачні вчинки. Тому в принципових питаннях мене важко переконати, а в інших - я завжди прислуховуюся до думки як всього колективу, так і окремих працівників, завжди відкритий до діалогу.

- Кажуть, що ті, хто народився під знаком Бика, дуже вперті?

- Намагаюся будь-яку справу, прийняті рішення доводити до кінця, досягати поставленої мети, долаючи всі перешкоди і труднощі. Але цю рису характеру я б назвав наполегливістю, а не впертістю.

- Як часто Вам щастить?

- Відчуття повного щастя було як мінімум шість разів у житті. Перший, коли в 1962 році я одружився із чудовою жінкою, з якою разом ми вже понад 50 років. Потім народження двох доньок, які подарували мені радість спілкування з онуком і двома онучками.  На шляху свого професійного становлення мені завжди щастило на гарних наставників, це і офіцерський склад на флоті, де я служив, мої університетські викладачі Л. П. Адамович, М. Н. Дубровська, Л. Л. Співак, К. Ф. Іванова та науковий керівник - директор НДІ хімії Д. М. Грицан, які не тільки передали свої знання з хімії, а й любов до неї, показали приклад мудрості у ставленні до життя, прищепили стандарти людяності, культури, формували громадянську позицію. Тому так хотілося вчитися і працювати в нашому університеті. У цьому році виповнюється 87 років з дня заснування НДІ хімії, в якому я працюю вже 55 років. Хіба це не щастя?

- Ваш  улюблений вислів: «Жити, переборювати, перемагати»?

- Я належу до того покоління, яке не дивлячись на труднощі післявоєнного періоду, прагнуло отримати гарну освіту, створити дружню родину, повністю віддаватися роботі. І це все робилося не завдяки, а всупереч … Це навчило мене жити в гармонії з довколишнім світом, приймати його таким, який він є, розуміти, що в кожній ситуації міститься сенс. Тому якщо виникає складна життєва ситуація, я сприймаю її як чергове випробування. Не змирюся з чимось просто так, не «пливтиму за течією», а шукатиму вихід, подолаю труднощі.

- Чи вірите в те, що на характер людини впливає знак східного календаря?

- На характер людини впливає не знак східного календаря, а виховання. Я впевнений у тому, що в силах людини самому змінити себе, а не пасивно вірити прогнозам.

- Чи маєте формулу щасливого Нового року?

- Звичайно, маю. І ця формула дуже проста - зібратися нашою великою сім'єю за святковим столом, підтримати один одного словами віри в те, що в новому році всі бажання здійсняться, а всі проблеми залишаться в році, що минає. Для моєї родини Новий рік - це чарівне свято, адже в новорічну ніч народилася моя старша дочка Тетяна Ларіна.

Карина ПАН.