Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Дошка Пошани

Кращі студенти 20 факультетів

На урочистому засіданні Вченої ради університету, присвяченому 212-ій річниці підписання Стверджувальної грамоти про заснування Харківського університету відбулося нагородження відзнакою Вченої ради кращих студентів 20 факультетів університету та Навчально-наукового інституту «Каразінська школа бізнесу». Відзнаку отримали: п’ятикурсниця біологічного Валерія Шейко, четвертокурсниця екологічного  Маргарита Кривицька, третьокурсник-економіст Дмитро Черненко, четвертокурсник-історик  Олександр Новак, третьокурсниця медичного  Олена Деліч, п’ятикурсник-радіофізик Вадим Плахтій, четвертокурсник-соціолог  Руслан Запорожченко, п’ятикурсниця-психолог  Анастасія Кремень, третьокурсниця геолого-географічного  Дар’я Венгрин, п’ятикурсниця факультету іноземних мов  Світлана Шаталова, четвертокурсниця факультету комп’ютерних наук  Марія Луценко, шестикурсник факультету комп’ютерних наук  Євгеній Афанасьєв, четвертокурсниця факультету міжнародних економічних відносин  Марина Локтіонова, п’ятикурсник фізико-енергетичного  Артем Караєв, шестикурсниця фізтеху  Уляна Тарабара, третьокурсник фізичного  Дмитро Шимків,  п’ятикурсниця філфаку  Оксана Підопригора, шестикурсниця філософського  Ольга Чистотіна, п’ятикурсниця хімічного  Ірина Запорожець та шестикурсниця юридичного  Дар’я Гамова, п’ятикурсниця ««Каразінської школи бізнесу»  Мері Мовсісян.

Греція та Україна

XVI сезон Днів грецької культури у Харкові проводиться в нашому місті з 2002 року. Усі заходи були приурочені до загальнонаціонального свята в Греції «Охі». Каразінський університет тісно співпрацює з організаторами - Одеською філією Грецького фонду культури, харківською міською спільнотою греків «Геліос». Саме тому в нашому університеті відбулося відкриття планшетної виставки "Григоріос Ксенопулос (1867–1951). Його життя і творчість".

Пам’ять  про Арістотеля

У 2016 році виповнилося 2400 років від дня народження великого грецького мислителя Арістотеля. 2016 рік був оголошений ювілейним роком Арістотеля. З цієї нагоди в нашому університеті відбувся круглий стіл «Про перспективні напрямки історичної реконструкції філософії Арістотеля» в рамках Днів грецької культури у Харкові.

Спочатку присутнім показали фільм про життя філософа. Детальніше про діяльність Арістотеля розповів професор кафедри теоретичної і практичної філософії філософського факультету Володимир ПРОКОПЕНКО: «Ідеї Арістотеля лежать в основі сучасної науки та культури. Філософ говорив від обличчя самої істини. У нього не було поняття «моє вчення», на відміну від його вчителя Платона. Цар Македонії Філіп ІІ сказав: «Я щасливий, що живу у той час, коли можу знайти такого вчителя для Олександра».

Акція «Здоров’я студентів»

Як часто Ви проводите самообстеження?

З таким питанням зверталися до  каразінців під час акції «Скажи раку «НІ!», яка присвячувалася Всеукраїнському дню боротьби із раком молочної залози. Представники Наукового товариства медичного факультету ХНУ імені В. Н. Каразіна, за підтримки Всеукраїнської молодіжної асоціації студентів-медиків (UMSA) та Первинної профспілкової організації студентів, аспірантів і докторантів  університету підвищували рівень обізнаності студенток та працівниць університету. До акції долучилися студенти медичного коледжу Харківської медичної академії післядипломної освіти (ХМАПО).

Катерина СТОКАЗ, член Наукового товариства медичного факультету,  локальний координатор комітету "Репродуктивне здоров'я, ВІЛ/СНІД (SCORA)": «Наша мета - розповісти каразінцям про  профілактику, фактори ризику, важливість самообстеження для ранньої діагностики такого небезпечного захворювання, як рак молочної залози».

Програма «Здоров’я студентів» доводить: проінформований - значить, озброєний!

Я. ЛІБРА.